Mozartkulor

Det är lätt och roligt att göra Mozartkulor och alla kan hjälpa till – stora som små. Det är ett roligt pyssel också, så varför inte göra om proceduren då och då under advent och njuta av godsakerna.

Detta behövs:

  • Marsipan eller mandelmassa
  • Nougat
  • Blockchoklad eller fin-choklad om man vill lyxa till det.

Skär nougaten i små kuber, skiva mandelmassan och/eller marsipanen. Lägg nougatkuben på mandelmasseskivan och forma mandelmassan runt nougaten till en fin kula.

Nu är vi igång!

Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Om du väljer vattenbad så var nogsam, det får inte komma en droppe vatten i chokladen för då blir den grynig och svår, för att inte säga omöjlig att jobba med. Om du smälter den i mikron så kör bara 30 sekunder i taget och rör om emellan för att få rätt konsistens.

Choklad att smälta

Klart för färdigställande!

Chokladen blir ganska tjockflytande även om den är smält och den stelnar hyfsat snabbt igen, så skrid till verket omedelbart. Doppa mandelmasse/nougat-kulorna i chokladen så att de täcks helt av choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jag är inte bäst i världen på att göra julgodis så jag prövade mig fram. Jag började med att ta en och en marsipanboll på ett grillspett och snurrade den i chokladen.

Mozartkula på spett

Mitt tålamod var inte riktigt kompatibelt med den metoden så jag prövade en annan väg. Släng ner ett gäng kulor i chokladen och rör om försiktigt innan du lägger dem på bakplåtspappret. Sätt dem sedan på ett svalt ställe så de stelnar.

Snabbare!

Det är enkelt och roligt att göra mozartkulor och alla, stora som små kan hjälpa till. Gott blir det också!

Närgången bild på Mozartkulorna

 

Jag vill bara visa vad som händer med chokladen om det råkar komma i några droppar vatten när man smälter den i vattenbad och inte i mikron. Det inte bra, det blir grynigt och klimpigt. Ni ser skillnaden på bilden nedan av en liten del av förra årets Mozartkulor

Goda Mozartkulor, några mer vilda än tama ;)

Goda Mozartkulor, några mer vilda än tama 😉

Alla av dem blev inte vackra… men sällsynta. Och goda också för den delen. Det utseendemässiga resultatet blev, som sagt, varierande. Några av Mozartkulorna är perfekt släta och tjusiga med bara lite mönstrade vågor som det ska se ut. Vissa andra såg ut som “Animal” från ”The Muppet Show”. Men det var charmigt!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s