Abbekås Hotell och Hamnkrog

På resan i Skåne sommaren 2013 hade vi inte bokat övernattning utan vi improviserade och svängde in någonstans där det såg trevligt ut. Vi hamnade i Abbekås. Jag kände igen ortsnamnet från Edvard Perssons gamla sång om gåsen Joakim från Abbekås.

Vi letade oss fram till Abbekås Hotell och Hamnkrog, parkerade bilen och hoppades på att det skulle finnas ett rum ledigt. Det fanns det, och vi checkade in direkt. Hotellet ligger som namnet antyder, precis nere i hamnen, inte många meter från vattnet. Rummet var möblerat med sköna sängar, två fåtöljer och ett litet bord och dekorerat med marint tema. Det var rent och snyggt och vi trivdes direkt. Dessutom var utsikten över den lilla hamnen och havet fantastisk.

På bottenvåningen fanns det en restaurang dit vi begav oss ganska snart. Vi blev mottagna och visade till vårt bord. Det var fyra unga personer, två killar och två tjejer, som jobbade i matsal, bar och servis, alla mycket duktiga, trevliga – och proffsiga! Vi kände oss väldigt välkomna och väl omhändertagna, lite utöver det vanliga vill jag nog säga.

Från menyn valde vi stekt torsk med potatis och remouladsås. Killen som hade hand om vårt bord berättade att torsken var nyfångad och att flera av råvarorna kom från trakten. Han berättade för oss att vaxbönorna på tallriken var skördade så sent som för två timmar sedan och det gick inte att ta miste på att han verkligen var stolt över att kunna servera så färska grönsaker! Jag tyckte att det var jättecharmigt och maten smakade verkligen fantastiskt!

De pratade om härodlat, närodlat och därodlat. Definitionerna var – härodlat: egna trädgården, Abbekås och orterna runt om kring. Närodlat: delar av Danmark, Skåne, Halland och Småland. Därodlat: Övriga världen, och där gjordes ingen skillnad på om det var från en annan del av Sverige eller från något annat land. Det var verkligen att trevligt ställe dit vi gärna återvänder och som jag varmt kan rekommendera!

På hemvägen körde vi av vid Örkelljunga och där hittade vi Fisk- och Viltbutiken. Vid butiken och den lilla restaurangen finns det en plats där man kan sitta ute och äta om man så önskar och om vädret inbjuder till det.

Väl inne i lokalen så fanns där stora kyldiskar med en massa delikatesser av fisk, skaldjur och vilt. Allt såg mycket inbjudande ut och det var riktigt svårt att välja vad man skulle äta men det är ju ett helt okej bekymmer att ha.

Jag valde att äta stekt lax och mitt ressällskap tog en hemgjord hjortkorv som var fantastiskt god! Till detta fick vi potatisgratäng och en fin och fräsch sallad. Det var en härlig måltid och vi blev servade av glad och trevlig personal som verkade gilla sitt jobb och sin restaurang. Det var jättemysigt! Vi avslutade med en glass i solen utanför och sen var det raka spåret hem till Varberg och havsluften!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s