Min köksbakgrund

Den första gången som jag klev in i ett storkök så var jag 18 år. Det var på Östergårdens servicehus som det då hette, och det var där jag skulle komma att lära mig yrket. Vi lagade mat till ca 400 personer och allt lagades från grunden. Det skulle rullas många köttbullar och stekas många strömmingsflundror och många pannkakor under åren som följde.

Det var roliga år och det var lärorika år med både blod, svett och tårar men mest med skratt, glädje och en del vänner för livet. Och så fick jag en yrkeskunskap som är en skatt att ha med sig och den kunskapen är inte tung att bära.

När jag fått mitt första barn så ville jag vara hemma med honom så då jobbade jag som dagbarnvårdare i fyra år. Även om matlagning inte är det huvudsakliga i det yrket så är det en väldigt stor del eftersom det ska serveras god och näringsriktig frukost, lunch och mellanmål till barnen varje dag. Skillnaden är bara att man ska laga maten samtidigt som man snyter näsor, söver barn och läser sagor. Och så ska man vara pedagogisk också 😉

Efter det var jag husmor/kokerska på Varbergs Montessoriskola i elva år. Det var också en rolig tid då jag lärde mig massor om mitt yrke. Där hade jag full frihet och ansvar att sköta hela ruljangsen från matsedelsplanering till inköp, tillagning och efterarbete. Vi hade våra lokaler på Varbergs Fästning de första åren och det var en väldigt stimulerande miljö att jobba i.

På onsdagarna hade vi alltid fisk till lunch och eftersom vi hade promenadavstånd till Varbergs Fiskexport i hamnen så tog jag varje onsdag med några barn och vi gick ner och handlade dagens fisk. Tänk så fascinerande när man som förskolebarn har precis den rätta längden inne för att få fiskdiskarna i ögonhöjd och kunna se alla fiskar och skaldjur på nära håll. Ibland kunde det till och med ligga en pigghaj i kyldisken. Häftigt!

Vid denna tiden var det en förskola med 25 barn men så småningom växte vi och flyttade till nya lokaler. Snart blev skolan ganska stor och en person till anställdes i köket.

Nu följde en lärorik och spännande tid då vi fick bygga upp det nya köket helt från grunden. Vi hade fullt förtroende och full frihet att driva arbetet framåt och arbetade i stort sett dygnet runt innan vi till sist kunde börja laga mat till eleverna och personalen. Vi hade också del i hemkunskapsundervisningen på högstadiet och de yngre barnen fick vara med i köket och hjälpa till. Det var en fantastiskt rolig tid och jag är väldig tacksam över att ha varit en del i detta stora arbete. Det har gett mig mycket bra erfarenhet.

Nu har jag också tagit steget in i restaurangköket och är kock på Strömma Farmlodge där man bland annat driver Bed & Breakfast. Där finns också en butik och ett café med goda hembakade kakor av alla de slag, mättande, läckra smörgåsar och annat matnyttigt. I sommar har vi fyllt veckorna med härliga konserter och ljuvliga bröllop! Lycka!

2 reaktioner på ”Min köksbakgrund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s