Vin & Skafferi Hus 13

Igår blev jag uppmanad av min dotter som jobbar på Fästningens Vandrarhem att jag skulle passa på att äta lunch hos vandrarhemmets granne, Vin & Skafferi Hus 13. Hon hade ätit en laxsallad där som hon tyckte att jag borde smaka så jag tog tillfället i akt och gick upp till Varbergs fantastiskt vackra fästning!

Borgen som hållit ett vakande öga över hav och stad i över 700 år

Borgen som hållit ett vakande öga över hav och stad i över 700 år

Det var en skön dag om än lite blåsig och molnig. Många valde att sitta ute och det var så gott som fullt på den trevliga uteserveringen bredvid muren, det var liv och rörelse och det var många som flanerade upp till fästningens nyrenoverade muséum.

Uteserveringen vid Vin & Skafferi Hus 13

Uteserveringen vid Vin & Skafferi Hus 13

Vi gick in och beställde varsin laxsallad och satte oss vid ett bord inomhus. Lokalerna var trivsamt möblerade och borden enkelt, smakfullt och vackert dukade. Hela atmosfären var väldigt trivsam och inbjudande så vi kände oss genast välkomna!

Det är bara någon meter till fästningsmuren utanför!

Det är bara någon meter till fästningsmuren utanför!

De hade en stor griffeltavla på en av väggarna där de presenterade sina ”fantastiska småskaliga producenter”. Filosofin är att laga så mycket mat som möjligt av lokalt producerade råvaror och det tycker jag är mycket sympatiskt. Det tänket genomsyrar en stor del av matlagnings-Sverige idag och det gillar jag. Vi ska värna om våra Svenska bönder och gynna de lokala kämparna och det gör de på Vin & Skafferi Hus 13

Fantastiska småskaliga matproducenter från trakten!

Fantastiska småskaliga matproducenter från trakten!

En annan trevlig detalj är att man har ett litet fönster in mot köket så att man kan se lite av den action som pågår därinne. Det är också väldigt skönt och bra att se att kockarna tar hygienbestämmelserna på allvar och bär mössa när de jobbar i köket. Tyvärr slarvas det mycket med det i restaurangvärlden idag har jag noterat och det ogillar jag å det grövsta. Bra där, Hus 13!

En av kockarna in action

En av kockarna in action

Så kom då den vackra tallriken med den goda laxsalladen in till vårt bord. Vi hade beställt vanligt vatten och fick också in ett knaprigt och gott knäckebröd och smör. Salladsportionen var väl tilltagen och man blev behagligt mätt. Det var små goda färskpotatisar i botten, fräscha salladsblad av olika sorter, vaxbönor som är en personlig favorit och en mild och len dillkräm. Laxen var fantastiskt god och allt var väl komponerat och väl avvägt.

God och snygg laxsallad

God och snygg laxsallad

Efter maten var jag sugen på en kopp kaffe och gärna någon liten sötsak. Jag kunde fått en tryffel, men eftersom jag inte är så förtjust i choklad så bestämde jag mig för en sockerkaka med jordgubbar och grädde. Jag hade egentligen tänkt mig något mindre men jag blev inte besviken. Kakan var fantastiskt god och de skivade jordgubbarna hade någon liten glasering över sig så de kändes extra söta och goda och med grädden till så var det en ljuvlig dessert! Lite mäktigare än jag hade tänkt mig visserligen men det var det värt.

Sååå gott!

Sååå gott!

Det var en riktigt trevlig, smakfull och avslappnad lunchstund. Personalen var vänlig och hjälpsam och man kände att de verkligen tycker om det de gör! De gästerna som satt vid ett bord bredvid vårt var av samma åsikt för jag hörde att de sa -”Det var bra att äta här, lättsam personal och lättsam stämning”. Jag kan bara instämma!

Vacker kakelugn. Trevlig detalj i inredningen!

Vacker kakelugn. Trevlig detalj i inredningen!

Jag måste också upplysa om att Vin & Skafferi Hus 13 är, som en av två Varbergsrestauranger med i White Guide som är en guide där man listat bra restauranger runt om i Sverige. Läs mer om det under kategorin ”White Guide till höger här på sidan.

Restaurangguiden White Guide

Restaurangguiden White Guide

Som om inte allt detta var nog så kom dessutom självaste Tommy Körberg in på Vin & Skafferi mitt under lunchen! Så kan det vara mitt i sommarstaden Varberg i högsommarens soliga, vackra dagar.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s