Kläder av brännässla

Nässlor kan man göra mycket gott och nyttigt av. Växten innehåller mycket näring och är god att koka soppa av eller göra en nässelpesto på. Lite senare på säsongen kan man göra näringsvatten till blommor av växten och man kan till och med väva tyg av nässlans fibrer.

Nyttig goding

Nyttig goding

Det senaste var en komplett nyhet för mig tills jag fick årets aprilnummer av tidningen Allt om Trädgård i min hand nyligen. Där kunde man läsa följande: ”Nättelduk kallar man ofta ett riktigt fint tyg, och ordet kommer just av betydelsen tunt, fint tyg av nässlor. Långt in på 1700-talet lät rika väva tyg av nässlan. Allmogen var däremot förbjuden att använda råvaran, enligt överflödsförordningen.” Där står också att ”Vanlig brännässla är en ypperlig spånadsväxt (växt som kan bli garn, tråd eller rep). Orden nässla och nät har samma ursprung, och över hela världen har folk gjort bland annat fiskenät av nässelfibrerna”.

Det är alltid roligt att lära sig något nytt, men när det sen kommer till att köpa frön och så nässlor så blir det lite överkurs kan jag tänka. 🙂 I alla fall för oss som bor på landet och har stor tillgång till brännässlor och gärna slipper dem i trädgården för de sprider sig hej vilt och det är ju inte så skönt ta tag i dem när man rensar i landen. Men nyttiga är de, sprakande av C-vitamin, järn och en massa viktiga mineraler och här kommer ett recept på Nässelpesto. Receptet är också hämtat från aprilnumret 2014 av Allt om Trädgård.

 • 1 liter färska nässlor
 • 1 dl valnötter
 • 1 vitlöksklyfta
 • 50 g pecorino-ost
 • Salt & peppar
 • 2 dl olivolja
 1. Förväll nässlorna 3-4 minuter och låt rinna av väl.
 2. Mixa allt utom oljan.
 3. Tillsätt sedan oljan tills allt har fått en bra konsistens.

Glöm inte att ta på dig handskar när du plockar och hanterar nässlorna så du inte får sveda av nässlans brännhår.

Vill du veta mer om nässlor så googla på ”Sällskapet Nellorna” som verkar för att sprida kunskap om nässlans förnämlighet. De har också gett ut boken Brännässla – en älskad kulturväxt.

 

En reaktion på ”Kläder av brännässla

 1. Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s