Hundra år och ändå aktuella

Nu är julskinkan beställd från Årnäs Kött och Charkdelikatesser men det var nära ögat att jag skulle bli utan. Tydligen var jag ute i sista minuten men turen var på min sida denna gången. På lördag är det dags. Då ska kryddorna börja gnidas in för att smaksätta julskinkan och det är startskottet på julstöket. Kryddorna som jag använder till detta, förutom salt, är kryddpeppar och ingefära. På min hylla i köket står dessa burkar från förra seklet

Cirka hundra år gamla kryddburkar

Cirka hundra år gamla kryddburkar

De fanns i en låda i ett uthus på en gård och de har antagligen legat där ett bra tag. Jag blev tillfrågad om jag ville ha dem och självklart så ville jag det. De är ungefär etthundra år gamla så de var väl hopplöst omoderna i mitten av 1900-talet och hamnade på undantag ute i kylan. Några av deras kamrater har säkert gått sönder med några till är bevarade och står på min hylla i köket i gott sällskap.

I gott sällskap med nyare ting

I gott sällskap med nyare ting, ”Sveriges Godaste Mat” och en modern, orange ko.  

Om vi tror att det är ett modernt påfund att använda ingefära i matlagningen så är vi nog fel ute, ”Mitt” recept på julskinka (som du kan läsa om i rubrikerna högst upp på sidan) är från en skolköks-kokbok från början av 1940-talet och av burkarna på bilderna att döma så lär det ju ha varit vanligt att använda denna krydda i början av förra århundradet.

Användbara kryddor då och nu..Vitpeppar, kardemumma, kryddpeppar och ingefära.

Användbara kryddor då och nu. Vitpeppar, kardemumma, kryddpeppar och ingefära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s