Mozartkulor

Julgodis! Godis och sötsaker är egentligen inte min grej, min dotter Sanna och hennes generation brukar se till så att dessa goda Mozartkulor finns på julaftons-fikabordet. Hon ansvarade för detta också i år och jag fick hjälpa till lite. Jag tycker om marsipan och hon föredrar mandelmassa så jag köpte båda.

Jag kommer inte att skriva några mängder för jag har ärligt talat inte riktigt koll på hur mycket som gick åt. Du får använda ögonmåttet. Om man gillar ingredienserna, vilket man antagligen gör om man väljer att göra Mozartkulor, så är de ju goda att smaska på var för sig om det blir något över av godsakerna.

  • Marsipan eller mandelmassa
  • Nougat
  • Blockchoklad eller fin-choklad om man vill lyxa till det.

Skär nougaten i små kuber, skiva mandelmassan och/eller marsipanen. Lägg nougatkuben på mandelmasseskivan och forma mandelmassan runt nougaten till en fin kula.

Nu är vi igång!

Nu är vi igång!

Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Om du väljer vattenbad så var nogsam, det får inte komma en droppe vatten i chokladen för då blir den grynig och svår, för att inte säga omöjlig att jobba med. Om du smälter den i mikron så kör bara 30 sekunder i taget och rör om emellan för att få rätt konsistens.

Choklad att smälta

Choklad att smälta

Klart för färdigställande!

Chokladen är smält. Klart för färdigställande!

Chokladen blir ganska tjockflytande även om den är smält och den stelnar hyfsat snabbt igen, så skrid till verket omedelbart. Doppa mandelmasse/nougat-kulorna i chokladen så att de täcks helt av choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jag är inte bäst i världen på att göra julgodis så jag prövade mig fram. Jag började med att ta en och en marsipanboll på ett grillspett och snurrade den i chokladen.

Mozartkula på spett

Mozartkula på spett

Mitt tålamod var inte riktigt kompatibelt med den metoden så jag prövade en annan väg. Släng ner ett gäng kulor i chokladen och rör om försiktigt innan du lägger dem på bakplåtspappret. Sätt dem sedan på ett svalt ställe så de stelnar.

Snabbare!

Snabbare metod!

Det är enkelt och roligt att göra mozartkulor och alla, stora som små kan hjälpa till. Gott blir det också!

Närgången bild på Mozartkulorna

Närgången bild på några av Mozartkulorna

Det är bara att testa och prova! Gott blir det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s