En händelserik vilodag

Vaknade i min egen sköna säng efter några roliga dagar i Stockholm. Det snöade lite lätt och blött och det blåste en hel del så jag tog på mig lämpliga kläder och gick ut för att fylla på fågelmat i min matningsstation, det vill säga min fina granrisklädda trebening som stormen Sven hade varit så ohyfsad och vält omkull.

När jag skulle lyfta upp den igen så insåg jag att den hade kraschat helt och hållet och var bortom all räddning så nu blir det till att snickra ihop en ny. Jag fick i alla fall samlat ihop alla fågelfrö-automater som Svenne hade kastat omkring i hela trädgården, fyllt på dem och hängt upp dem på andra ställen. Vår stora björk fick axla en del av ansvaret att hysa vinterrestaurangen medan det byggs en ny sådan. Även Bakfickan till restaurangen, som består av en rosportal, hade vält omkull så det var rena kaoset men nu finns det i alla fall rikligt med mat åt mina fullfjädrade vänner.

Sen blev det lite mys vid köksbordet med andra adventsljuset tänt, kaffe, saffranskatter och pepparkakor. Min dotter Sanna och hennes kompis Sanna, som har sovit över här, kom ner och stekte pannkakor till sig så vi hade det riktigt varmt och myspysigt där i köket.

Då knackade det på dörren och in kom vår trevlige fiskförsäljare från Hemfisk och ville kränga lite fisk och det lyckades han med som vanligt. Det är så bra att ha i frysen när fantasin tryter och man ska laga mat. Vi köpte laxfiléer, torskrygg (MSC-märkta så klart) och fjällröding.  Sen började dramatiken…

Ännu en gång knackade det på dörren och utanför stod en smått panikslagen människa från stallet som vi har helt nära vårt hus. En unghäst hade fastnat med hoven i ett galler som ramar in överdelen på boxen, antagligen hade hon rullat sig och fastnat med benet mellan två spjälor, och nu låg hon där och kunde inte komma loss. Hon hade panik så klart och det kan bli riktigt svåra skador vid sådana olyckor om man inte får loss hästen snabbt. Som tur är så är både Sanna och Sanna duktiga och erfarna hästtjejer och de agerade snabbt.

Vi fick snabbt anlita en person som hämtade en sticksåg och sågade bort den ena spjälan så hästen kom loss och kunde resa på sig. Lite smått chockad var hon, och vi också för den delen, hennes ben var svullet men allmäntillståndet verkade bra så vi får hoppas att hon kryar på sig och blir återställd snart.

Ja, det blev inte mycket till vila denna söndag, efter hästincidenten var det dags för mig att starta upp denna bloggen och eftersom jag inte är världens vassaste datasnille så fick jag be min kära dotter om att hjälpa till, och det gjorde hon så snällt. Tack Sanna! Nu är det dags att gå ner och fiska upp lite godsaker från frysen, det blir nåt enkelt med lax i kväll. Det enklaste möjliga till och med.

Det vill säga lägga laxfiléerna i en form, salta, svartpeppra, ringla över lite kallpressad raps- eller olivolja, in i ugnen – klart! Servera till exempel med en kall sås gjord på crème fraiche, lite majonnäs, en klick mango-chutney och lite curry. Det blir gott! Sen är det bara att välja fritt om man vill ha potatis, ris, bulgur, quinoa, sallad, wokade grönsaker eller vad man nu är sugen på. Som avslutning på kvällen blir det sen finalen av ”Allt för Sverige”. Spännande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s