Bröd med ajvar och rosmarin

Bröd med ajvar, rosmarin, och oliver

Bröd med ajvar, rosmarin, och oliver

Detta är ett gott bröd som passar bra vid många tillfällen. Det är jättegott till en enkel soppa eller som tillbehör när man grillar på sommaren. Det är gott att ha med på utflykten eller bara som ett mysigt mellanmål en kulen vinterdag. Det som är bra är också att du kan välja att ta oregano eller någon annan bladkrydda om du inte har rosmarin hemma eller helt enkelt inte är så förtjust i det. Man kan också strö över lite riven ost innan man rullar ihop degen eller kanske byta ut oliver mot lite god rökt skinka för ett matigare resultat. Feel free! Experimentera lite, det är skojigt!

Ingredienserna

Ingredienserna

  • 1 pkt jäst
  • 1 msk salt
  • 3 msk flytande honung
  • 5 dl vatten
  • ca 13-14 dl mjöl
  • 3 msk olivolja
  • 5 msk ajvar relish
  • 1 msk rosmarin
  • 1 msk flingsalt
  • 1 dl svarta oliver

Smula jästen i en bunke. Häll i en matsked vanligt salt och rör försiktigt om tills jästen löser sig. Häll i honung, olivolja och det fingervarma vattnet och blanda. Häll i mjölet i omgångar, degen ska släppa från kanterna och den ska inte vara kladdig. Arbeta degen, gärna i matberedare. 10 minuter för hand eller minst fem minuter i matberedare. Låt den jäsa i 30 minuter.

Kavla ut degen i en långpanna eller på en plåt så den blir ca 0,5 cm tjock. Smeta ut ett jämt lager ajvar på hela degen. Strö på hackade oliver, rosmarin och flingsaltet. Rulla ihop degen så det blir en tät rulle och vrid den så håller den ihop bättre. Låt den jäsa i 30 min så den blir dubbelt så stor.

Grädda i ugn i 225 grader i 25-30 min. Ät och njut!

Degen jäser bra!

Degen jäser bra!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s