Snabbmat efter dansen

Innan pizzeriornas intåg i Halland i slutet av 70-talet så var det ju körva-koken som härskade i snabbmats-Sverige, fast ordet snabbmat var väl inte uppfunnet då. Här i Varberg var det kutym att på fredags- och lördagskvällar när man varit ute och dansat skulle ta en tur till någon korvkiosk för lite nattamat. Det är säkert många som känner igen sig på många andra orter också, kanske de flesta orter, vad vet jag. Men här i Varberg, kommer vi väl ihåg Hamnkiosken, Charlies, Valles, Urbaths och Stålboms, kanske fanns det flera som jag inte kommer ihåg just nu, men påminn mig gärna i så fall så uppdaterar jag det snarast möjligt.

Hur som helst, om någon frågar mig ; “Om du skulle säga något typiskt svenskt i matväg, vad skulle du säga då?” Då skulle jag gärna svara – En halv special och en Pucko! 😉 Vilken svensk… ja, okey då, äldre än trettio, skulle inte veta vad vi pratar om? I storstan vet jag för all del inte hur det gick till, men de flesta på landsbygden har nog koll på detta.

För er som inte vet vad en halv special är så ska jag beskriva rätten, för det får vi väl ändå säga att det är, en rätt. Detta är alltså ett korvbröd som man fyller med potatismos och sen en kokt eller grillad korv på det. Ja! Jag vet! Det låter lite barbariskt men vad fasiken, det var helt naturligt att beställa detta för nåt tjugotal år sen, kanske fortfarande. Man kan få en hel special också. Då får du en korv till i portionen. Eller så beställer du en “Luffare” och får en korvfri variant av rätten. Om du minns nätterna vid korva-kiosken så kommentera gärna detta inlägget. 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s