Köp svenskt kött!

Vilken mat vill vi ge våra barn? Vilket arv vill vi föra vidare till kommande generationer?

Detta är LRF Västra Sveriges foto. Den kursiverade texten nedan är hämtad från LRF:s hemsida. Läs mer på http://www.lrf.se

Foto: LRF Västra Sveriges huvudbudskap i de fyra valrörelserna 2014!

Visste ni att vi i Sverige har världens mest kraftfulla djurskyddslag. Så här skriver LRF på sin hemsida: ”EU:s djurskyddslagstiftning ligger i de flesta fall långt efter den svenska, även om en hel del förbättringar har skett under senare år. Länder utanför EU som exporterar kött till Sverige har i många fall inga regler alls för djurskydd.” 

Vi får också veta att ”Sverige är det enda land i världen där mjölkkor och nötkreatur över 6 månaders ålder har lagstadgad rätt att gå på bete (kravet omfattar inte tjurar på grund av de risker det finns med tjurar på bete).”

Och detta är också viktigt: ”Den svenska suggan hålls lösgående under hela sitt liv. Inom EU är normen att suggan hålls fixerad i fixeringsbås under stor del av året. Ett fixeringsbås är så smalt så att suggan inte kan vända sig om. Den enda rörlighet hon har i ett sådant bås är att lägga sig ner och resa på sig, samt ta ett enstaka steg framåt eller bakåt”.

Kyckling är ju en mer och mer populär råvara och därför kan detta vara bra att veta: ”Svenska kycklingar anslutna till Svensk Fågel hålls aldrig i bur utan går fritt inomhus med utrymme att picka och sprätta i naturligt dagsljus tack vare krav på fönster i stallarna. De har fri tillgång till både foder och vatten. De här kraven har Sverige haft på kycklinguppfödning sedan 1980-talet och de särskilda kraven på kycklingstallar kom 1994.”

– Svenska djur är de friskaste i EU och vår antibiotikaanvändning är unikt låg. Trots det tappar vår djurhållning mark till förmån för billigare produkter från länder med högre användning av antibiotika.säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson

Jag vet att svenskt kött ofta är dyrare än det importerade men innan man väljer det billigare köttet kan det vara bra att veta att djuren som har fötts upp i Sverige med stor sannolikhet blivit bättre behandlade och har haft bättre levnadsvillkor än vad djuren har i många andra länder. Här i Sverige är ju också användningen av antibiotika till djur den lägsta inom EU. Här behandlar vi bara sjuka djur medan det i många länder ges både antibiotika och cortison till djuren i förebyggande syfte.

Hur nyttigt är det att äta det köttet, kan man undra. Vill vi verkligen ge den maten till våra barn? Eller vill vi kanske jobba för att kommande generationer ska kunna äta så ren och bra mat som möjligt? Det kanske faktiskt är så här enkelt; om så många av oss som möjligt väljer svenskt så ofta som möjligt när vi handlar mat så ges det förutsättningar för våra bönder att kunna få en större produktion och på så sätt hålla nere priserna. Dessutom är det ju så som det stod i inledningen av det här inlägget, att…

Foto: LRF Västra Sveriges huvudbudskap i de fyra valrörelserna 2014!

2 reaktioner på ”Köp svenskt kött!

  1. Det låter fantastiskt! Vi kan här i norra Halland, också köpa fint, ekologiskt och när-uppfött kött och har mycket närodlat överhuvudtaget, men jag tycker att vi ändå måste sprida budskapet så att så många som möjligt väljer alternativ som är bra djurens bästa och för miljön. För utan en ren miljö är vi ingenting alls och om vi är elaka mot våra medlevare så är vi såå fel ute.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s