Fascinerande matmängder

145 liter korvgryta kan hypnotisera vem som helst 🙂

Igår tillagade vi Thaiinspirerad korvgryta på jobbet. Den innehöll strimlad falukorv, gul lök och purjolök, vatten, kokosgrädde, ananas, bambuskott, vattenkastanj, chilisås och sweet chilisås och den reddes av med maizenamjöl. En perfekt gryta på så sätt att både mjölkallergikerna och de med glutenintolerans kunde äta den. Kokosgrädden i receptet ovan innehåller inte någon mejeriprodukt utan består av kokosnötens mjölk och fruktkött.

När jag hade fyllt kokgrytan med strax över hundra liter mat så kom det en elektriker in genom dörren och skulle prata med oss om ett arbete som skulle göras senare under dagen. Han blev stående med blicken fixerad på grytan med all mat och han var som hypnotiserad av omröraren som gick runt, runt i grytan. Han pratade med oss men tittade bara på grytan så jag var nästan orolig att han skulle falla i trans och sen falla i grytan. 😉 Nej då, nu skojar jag men det var lite komiskt.

Bara en stund senare kom en annan av de vuxna som jobbar i skolan in och skulle diskutera ett spörsmål med oss och han blev nästan lika golvad av synen, då av 145 liter korvgryta. ”Jaha, här står ni och lagar lite mat, ja, det var ju bra att ni gör lite gryta. Jajamen!”

Det är inte konstigt att folk reagerar så, så klart, det är ju inga små mängder mat och det är ju sällan eller aldrig som man ser en gryta i den storleken och dessutom full med mat. Det är verkligen fascinerande, men för oss som dagligen jobbar med detta så är det lätt att bli ”fartblind” och tycka att det är den naturligaste sak i världen. Och det är det ju också i och för sig 🙂

Att 600 hungriga ungdomar ska ha mat i skolan varje dag är ju faktiskt en av de naturligaste sakerna i världen för oss här på skolan och överallt på skolor och förskolor i Sverige, men inte överallt i världen. Sverige, Estland och Finland är unika i det att den fria grundskolematen är lagstadgad men som väl är så börjar fler och fler länder servera ett mål mat i skolan och i en del fattiga länder ökar det faktiskt antalet barn som går till skolan. Det är bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s