Musikhjälpen 2011

”Alla flickor har rätt att gå i skolan!”

Detta var ledorden i Musikhjälpen 2011 och jag kom att tänka på det igår när jag skrev mitt inlägg här på bloggen angående skolmaten. När jag gjorde lite research på nätet, undrande vilka länder som har skolmat och inte, så läste jag att i en del fattiga länder har man ju egentligen inte råd att låta sina barn gå i skolan eftersom de måste jobba och dra in pengar till familjen. Det som var glädjande var att i många av de fallen lät man sina barn, både pojkar och flickor gå till skolan när det serverades ett mål mat om dagen.

Tänk vilken stor skillnad det kan göra, både för individen som får lära sig läsa och skriva och kanske ha möjlighet att gå vidare med sin utbildning, men också för hela familjen och säkerligen hela byn. Och betänk då att tillgången till skolgång för barnen kan göras möjlig på grund av att det serveras ett mål mat om dagen.

Följande citat hörs ibland när det handlar om utbildning i fattiga länder och det ligger säkert en stor del av sanning i detta. Kanske även i vår del av världen.

”När man utbildar en pojke/man så utbildar man en individ. Men när man utbildar en flicka/kvinna så utbildar man en hel familj eller en hel by.”

Här hos oss i Sverige är debatten om skolmaten en helt annan, men jag är glad och stolt över att vara en del i vardagsundret som gör att vi kan servera bra och god mat av fin kvalitet till våra barn, stora som små, i skolan varje dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s