Mössa på, tack!

Ska det vara så fruktansvärt svårt att följa gällande bestämmelser? När man jobbar med oförpackade livsmedel så ska man enligt Livsmedelsverkets regler ha på hårskydd och man får inte ha på några smycken. Detta är att följa hygienreglerna för allas bästa. Vi vill inte ha hår i maten när vi äter ute och vi vill ha säker mat.

När vi har på oss till exempel ringar vid matlagning så ökar risken för bakterietillväxt i maten drastiskt. Tänk själv, du handhar livsmedel och har en ring på ett finger. Vad händer? Jo, det är riktigt mysigt för bakterierna! Under ringen är det fuktigt och varmt och bakterierna trivs utmärkt och förökar sig blixtsnabbt. Sen rör man runt i salladen med händerna, för det ser vi ju i alla kock-program att det är så man gör? Gott! Eller? Nja, inte om man vill äta mat som inte är kontaminerad, det vill säga smittad av bakterier.

Jag gick på saluhallen vid Hötorget i Stockholm i december förra året och blev riktigt besviken när jag såg att de allra flesta handlarna där gav fullständigt fan i den delen av hygienbestämmelserna som säger att vi ska ha mössa på när vi behandlar oförpackade livsmedel. Jag som själv är i branschen undrar ju då om de följer andra bestämmelser eller struntar i dem också. Som att tvätta händerna när man varit på toa, att ha handskar på om man har sår på händerna eller att mäta temperaturer så man har koll på kylkedjan och så vidare, och så vidare, i all oändlighet.

Jag vet inte hur du tänker kring detta men jag är ganska säker på att ingen vill bli sjuk när man äter ute, så till mina kollegor vill jag säga; fuska inte. Ta säkerheten på allvar och följ alla hygienbestämmelser. Det hjälper inte att du möjligen är lite snyggare utan mössa, för om maten blir kontaminerad och gästerna blir sjuka så är du ute i kylan. Men då kan det ju i och för sig vara bra att ha mössa på…;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s