Restaurang Ester

Med devisen; ”Vatten ska aldrig färdas längre än från kranen!”  har Restaurang Ester i Kungsbacka en poäng, tycker jag. I dessa tider av miljötänk så är det värdefullt att slippa transportera 4 miljoner flaskor vatten och därmed bidra till att minska utsläppet av koldioxid med 160 ton! Dessutom blev ju Kungsbackas vatten prisbelönt som Sveriges godaste för några år sen så varför missa det? 🙂

Nu är Restaurang Ester mycket mer än sin vattenpolicy. Råvarorna kommer så ofta som möjligt från lokala producenter och tillverkare och så långt det går försöker man köpa kravmärkta, ekologiska och fairtrade-märkta varor. Det tilltalar mig i hög grad.

Efter besöket på puben King’s Hill i lördags (som du kan läsa om i gårdagens inlägg och under kategorin ”Restaurangbesök” ) så gick vi vidare till närmaste grannen Restaurang Ester i Kungsbackas innerstad där vi hade beställt bord för åtta. Vi kom in i den stora fina lobbyn och blev visade till vårt bord i ett hörn av den mysiga restaurangen som är uppdelad i olika rum. Det var personligt inrett och man kände sig hemma och välkommen!

Vid vårt bord blev vi väl omhändertagna av en trevlig och duktig servitris med glimten i ögat och ett fint leende. Hon månade verkligen om oss och såg till att alla beställningar var på plats på bordet snabbt och effektivt och förvissade sig om att vi hade allt vad vi behövde.

Vi beställde in våra förrätter, det blev en Älgcarpaccio med hjortronsyltade kantareller, rödbetor, pinjenötter, parmesan, ruccola och basilikaolja för hälften av oss och resten tog Esters toast med en röra av räkor och kräftstjärtar, pepparrot och syltad rödlök. Alla var nöjda med sina rätter, maten var mycket vackert och omsorgsfullt upplagt och det smakade jättegott! Det fanns en fin vinlista och till vissa föreslagna menyer kunde man också köpa ett vinpaket. I vårt sällskap drack vi en Chardonnay från Argentina till toasten och till carpaccion drack några rött vin från Argentina och några tog öl från Ocean-bryggeriet i Göteborg.

Sen var det dags för valet av huvudrätt och det är inte det enklaste när det finns mycket gott att välja på men det är ju ett kärt besvär. Här blev det lite spridda skurar av olika rätter. Jag valde en Fisk- och skaldjursgryta med surdegsbröd och aioli medan någon valde Torskrygg med rödbetor, kapris och balsamicosky och någon beställde in Rödtunga med kräftsås och en skaldjursstuvning. En av dem som valde att äta kött tog en in Oxfilé med smörad rödvinssås, vitlöksstekta champinjoner och sidfläsk och en annan beställde Hängmörad entrecote med bearnaisesmör och en tomat- och rödlökssallad. Som ni hör så var det en del att välja mellan och det finns fler rätter än dessa på menyn. Sen kunde man välja vilket tillbehör man ville ha till i form av olika sorters potatis, risotto och så vidare. Även huvudrätten var mycket snyggt upplagd så ögat fick sitt såväl som gommen.

Några av oss som åt fisk fortsatte med det vita vinet men valde denna gången en Chardonnay från Californien och övriga fortsatte den inslagna vägen med rött Malbec och öl av olika slag. Sen var vi mätta och belåtna men så småningom var det ändå gott med något efter maten och det fanns en del att välja på.

Det som beställdes in var Kaffe, Irish coffe och en Mörk chokladtryffel, Creme brulée smaksatt med bourbon vanilj och med en blåbärssorbet till och Friterad Camembert med hjortronsylt, glass och friterad persilja. Själv avslutade jag med ett glas gott rött vin innan det var dags att ta tåget hem till Varberg igen.

Jag måste också säga att priserna verkligen är humana för det man får på tallriken. Det är rejäla portioner, vällagad mat som är snyggt upplagd och trevligt bemötande till överkomligt pris. Men så är ju också Restaurang Ester med i White Guide som listar Sveriges bästa restauranger.

Mätta, glada och nöjda tog vi tog vi den lilla promenaden till stationen och jag måste säga att jag gärna vill göra om det här lilla äventyret igen och se mer av både Restaurang Ester och puben King’s Hill för här verkar hända lite av varje. Till exempel såg jag på Esters hemsida att det är en del musik-happenings då och då, och det är ju aldrig fel.

Läs mer på http://www.restaurangester.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s