Men det är väl klart !!!

Tack Varbergsposten! I kommunen har vi sedan vårterminens start, fått laga mat i några av de kök som vanligtvis är mottagningskök eftersom kommunens största tillagningskök drabbats av en fukt- och mögelskada. Så här ser rubrikerna ut drygt tre månader senare:

Jamen, så klart!

Jamen, så klart!

Det finns så många fördelar med att laga mat på stället där den ska serveras. Och frågan är, var i hela friden skulle man tänka annorlunda i privata sammanhang? Vem vill ha mat som har varit färdiglagad i timmar och färdats i bil kors och tvärs i stället för att bli serverad nylagad mat som lagats på plats?

Dels så finns det en speciell känsla när dofterna av det som lagas sprider sig i huset där matgästen finns och av att du vet vem som har lagat din mat och kan vända dig direkt till dem om du funderar över något, om du vill berömma eller om du vill kritisera. På gymnasiet där jag jobbar, finns det många intresserade och engagerade ungdomar (och vuxna också för den delen) och det är roligt att kunna svara på deras frågor direkt och få direkt gensvar på det som serveras.

När man är kock så vill man laga mat. Punkt!

När man är kock så vill man laga mat. Punkt!

I den lilla rutan ”Lagar eget” i artikeln ovan så hade Varbergsposten tyvärr missat vårt kök på PS Hus 9, och det var ju synd men för övrigt är det roligt, men inte överraskande, att höra att eleverna och lärarna är nöjda med att maten lagas där den serveras.

Med handen på hjärtat så kan jag också tro att det är ännu viktigare för oss matlagare att laga extra god mat när man varje dag ser sina matgäster i ögonen. Det är enklare att göra halvmedioker mat när du ska skicka iväg den till xxx-skolan där du inte behöver stå upp för det du lagat, men när du själv står i serveringen och får direkt respons så vill du ha lagat den bästa maten ever, varje dag. Det är såklart inte alltid man lyckas med det, och mat är ju som bekant en smaksak, men målsättningen är att alltid vara på topp.

Det är fullt möjligt att få både ris och ros varje dag eftersom smaken är olika här i världen. På en och samma dag kan man få betyget;  -Den här fisken var världsklass! (Jo, det har faktiskt hänt :)) samtidigt som någon säger; -Den här fisken var underkokt! (Det var den inte,enligt konstens alla regler, men jag förstår tänket) samtidigt som en tredje säger; -Detta är ju för tråkigt, kan vi inte få sprödbakad fisk istället! Och det fina i kråksången är att ingen av dessa synpunkter är fel för mat ÄR en smaksak och alla har rätt att ha sin smak! När man lagar mat till många så är det omöjligt att tillfredsställa alla smaker men vi försöker varje dag göra det bästa av de förutsättningar som finns. Det får vi hoppas är gott nog!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s