Hellstens Malmgård

Stockholm, here we come! Jag går in på Internet och kollar runt på lediga hotell och vandrarhem. Det finns en uppsjö sådana att välja mellan och på Internet är ju alla fantastiska så man får vara lite på sin vakt, läsa det finstilta och inte gå på det billigaste.

Jag hittade Hellstens Malmgård. Eftersom jag ogillar att släpa runt på min resväska så ville jag ha ett hotell nära någon T-station och Hellstens Malmgård ligger bara ett stenkast ifrån Zinkensdamms T-station på Södermalm så det var så himla bra! När vi kom upp ur underjorden så var det bara att svänga höger runt kröken och sen ta första vänster. Då är man på Brännkyrkagatan och ser hotellet längst upp på gatan på höger sida.

Hellstens Malmgårds mysiga innegård.

Hellstens Malmgårds mysiga innergård med vårdträdet som planterades när byggnaden uppfördes för över 240 år sen!

Vi ringde på och gick in i den välkomnande entrén där vi blev väl bemötta av trevlig personal och fick checka in i vårt rum som låg i en flygel till det stora huset.

Trevlig entré med historiska kännetecken!

Trevlig entré där man känner historiens vingslag från byggnadens uppförande 1770!

Vi frågade lite om vad som försiggått i huset tidigare och fick veta att huset byggts av en apotekare år 1770. Han hade stora ägor där han odlade medicinalväxter som han torkade. Senare har det använts till sidenväverier, uppfostringsanstalt för besvärliga pojkar (eller troubled boys, som han i incheckningen beskrev det.) Det har också varit arbetarbostäder och barnkrubba, som var en förlaga till våra dagars förskola. Även ett politiskt parti och Sveriges Arkitekter har haft kontor här. Själv är jag glad för att det nu är tillgängligt för oss resenärer som vill sova och bo på trevliga ställen runt om i landet. Kanske apotekare Wirwach från 1700-talet skulle hålla med mig. Jag hoppas det!

Lejon övervakar entrén till källarvalven

Lejon övervakar entrén till källarvalven

Trappan ner till frukostmatsalen:

Ner i källaren...

Ner i källaren…

I alla fall så installerade vi oss i vårt rum i flygeln. Det var inte stort men det visste vi när vi beställde rummet så det är inget att orda om. Mysigt var det i alla fall med en fönsternisch som man kunde sitta och filosofera i och sköna sängar att sussa sött i. Dusch på rummet var det också men jag skulle aldrig beställa övernattningsrum utan det. Oftast så är ju sova det enda man gör när man är ute så här, men det är mysigt att gosa in sig på hotellrummet och göra det till sitt eget de dagar man är där. Men när man övernattar på hotell sällan så är ju inte detta det viktigaste, eller hur? Utan det är… HOTELLFRUKOSTEN!

Frukost!

Frukostdags!

Hela buffén!

Hela, goda frukostbuffén med nybakat bröd och allt annat man kan önska sig. Snyggt upplagt och ständigt på fyllt.

Hela, goda, generösa frukostbuffén med nybakat bröd och allt annat man kan önska sig. Snyggt uppställt och ständigt påfyllt, fräscht och rent.

Tänk att det kan vara så fantastiskt att bli serverad på detta sättet! Hela dagen är räddad med en välgenomtänkt och fräsch hotellfrukost. Det känns så lyxigt så det är inte klokt! Och här är matsalen på Hellstens Malmgård, återigen… hör historiens vingslag!

Mysig matsal med tydlig känsla av historiens och tidens gång

Mysig matsal med tydlig känsla av historiens och tidens gång

Nu var det lite småkallt och regnigt när vi bodde här så det var gott att vara inomhus, men jag kan tänka mig in i hur det känns att sitta ute på terrassen en fin sommarkväll med ett glas vin som jag köpt i receptionen, för jo, det kan man, och bara njuta av vara mitt i Stockholmsvimlet men ändå på en lugn och enskild plats på härliga Hellstens Malmgård på Södermalm.

Fin terrass! Och tänk att här nedanför odlade han kanske örter 1770, apotekare Wirwach.

Fin terrass! Och tänk att här nedanför odlade han kanske örter 1770, apotekare Wirwach.

Vi var helnöjda efter en skön vistelse här på Hellstens Malmgård och jag återvänder gärna hit snart igen. Jag summerar så här; Bra service, vi träffade enbart hjälpsamma, trevliga, ödmjuka och glada människor. Städpersonalen träffade vi inte men det var oklanderligt städat och rent och jag vill ge all eloge till dessa ”osynliga” människor och jag hoppas att deras chefer ger dem cred för det fina arbetet de gör!

Sängarna var sköna, frukosten förträfflig och så var det nära till fina restauranger och pubar och till Zinkensdamms T-banestation så jo, I’ll be back!

Gästboken i entrén

Gästboken i entrén

Skriv något i gästboken innan du lämnar hotellet. Förhoppningsvis är du lika nöjd som jag var!

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s