SPECERIET

Fredag i ett regnigt Stockholm. Vi ska slinka in på lunch nånstans hade vi tänkt. Vi strosade runt i Gamla Stan och fann denna underbara adress.

Tänk, på den tiden det begav sig så hade han sitt liv och värv här, Sven Vintappare. Man hör historiens vingslag.

Tänk, på den tiden det begav sig så hade han sitt liv och värv här, Sven Vintappare. Man hör historiens vingslag.

Nåja, nu har det inte mycket att göra med fredagens restaurangupplevelse, men jag var bara tvungen att visa det fantasieggande namnet. Vi lotsades vidare till en annan del av stan av Henrik som har koll på det där med bra matställen i Stockholm, och hamnade här på Artillerigatan 14 och Speceriet, eller som deras kort säger, Spcriet.

Vi klev in, genomblöta av regnet (i alla fall jag som inte hade något paraply, men jag tål vatten, så det är lugnt ;)). Det var något enda trappsteg ner till värmen och välkomnandet och sen kände man sig hemma.

Välkomnande Inne på SPCRIET

Välkomnande inne på SPCRIET. Kolla in den snygga kopparväggen bakom disken.

Vi slog oss ner vid ett fönsterbord och blev snabbt servade av den trevliga och ödmjuka servitören. Det var ganska begränsat utbud på menyn och det tycker jag är sympatiskt för då tänker jag att de har en tanke bakom varje rätt. Nu har jag ju läst på lite också och vet att detta är en bakficka till Gastrologik som jag har på min önskelista att dinera på, så jag hade stort förtroende från början. Vi blev först serverade ett gott bröd.

Bröd är alltid gott!

Bröd är alltid gott!

Fredagens meny på Speceriet

Fredagens meny på Speceriet

Jag och Henrik valde Makrillen ovan. Är man västkustare så är makrill en höjdare och vet ni vad? Detta var den näst bästa rökta makrill jag nånsin har ätit! Jag njöt av varje tugga. Den var amazing! Och med sparrisen, rädisorna, de fantastiska färskpotatisarna och den lilla färska vitlöksmajonnäsen så var jag hemma!

A-a-a-amazing rökt makrill med tillbehör. Fantastiskt fräscht, gott och vårligt!

A-a-a-amazing rökt makrill med tillbehör. Fantastiskt fräscht, gott och vårligt!

Nu måste jag berätta varför detta var den näst bästa för det lät ju lite konstigt kan jag förstå om ni tycker. Detta är historien; Henrik hade en kompis vars pappa är fiskare, vi blev hembjudna dit en solig, varm sommarkväll och de bjöd på nyfångad, nyrökt makrill, ljummen och direkt från röken. Jag blev golvad! Den smakupplevelsen glömmer jag aldrig! Detta var minst femton år sen och sen dess har jag inte smakat någon så god makrill som på Speceriet i fredags! Jag blev tårögd av lycka! Kocken där… du är sååå bra på rökt makrill!

Jag ville ha ett glas vitt vin till anrättningen och blev rekommenderad detta goda.

Naturvin

Naturvin

Jag drack några olika viner under min vistelse i Stockholm och jag är bara en glad amatör, men detta var det godaste i mitt tycke.

Min goda vän och min bästa matnördskompis Karlsson tog en Njurtapp med potatiskräm, pepparrot och krutonger och ett rött vin till detta och hon var också nöjd med matupplevelsen.

Stekt njurtapp med potatiskräm, pepparrot och krutonger

Stekt njurtapp med potatiskräm, pepparrot och krutonger

Goda viner

Goda viner

Det var en go’ stämning inne på restaurangen, den var inte stor, den rymde kanske max 30 pers, men jag förstod av de andra gästerna att alla var nöjda och vid bordet bakom oss så sa en person att ”-Det är ju alltid så bra service här.” Det förstår jag. Den killen som jobbade den dagen vi var där var väldigt uppmärksam och proffsig och vi kände oss väldigt välkomna och fick fin service hela tiden. Tack för det, Speceriet!

Snygg och välkomnande disk!

Snygg och välkomnande disk!

Så jag summerar vistelsen på detta sättet. Välkomnande, god mat, gott vin och trevligt bemötande! Vad kan man mer begära? Jo, det ska jag berätta…

Vill ha!

Vill ha!

Kolla i hyllan högst upp till vänster. De salt- och pepparkvarnarna i koppar! Stunning! Jag tror att han sa ett de kostar 890 kr/ styck, men jag ska inte svära på det. De skulle passa bra i mitt kök så det är bara att spara tills nästa gång jag besöker Stockholm och det lär inte dröja länge.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s