Lite av varje från Huvudstaden

Om man tänker vackra Stockholm så är sällan första tanken Tunnelbanan. Men kolla här:

Vackert vid Kungsträdgårdens T-banestation.

Vackert vid Kungsträdgårdens T-banestation

Jag kan inte alls historien kring detta men om nån vet så berätta gärna.

Vackra pelare i underjorden

Vackra pelare i underjorden

Titta bara på takmålningarna. De som har gjort dessa konstverk måste ju ha hängt in nån sorts anordning under taket och målat. Imponerande! Det är en bit ner till det kalla stengolvet. Jag skulle fått svindel.

Mosaik i tunnelbanetaket!

Mosaik i tunnelbanetaket!

Jag vill gärna visa signaturerna. Detta målades 1985-86 så det har gått en tid. Cred till dem som gjorde det!

Tider komma, tider flykta...

Tider komma, tider flykta…

Det är spännande, det där med tunnelbaneundret. I alla fall för en lantis som jag, visst… vi har bussar men detta är ett helt annat fenomen och jag ska försöka att analysera det en vacker dag. Det är intressant att alla olika individer kliver på vagnen, alla står tätt, ingen säger ett ord, och alla lyckas att inte titta på varann precis som om de vore helt ensamma på vagnen. 🙂 Det är nog det mest fascinerande! Men om man ber om hjälp så finns alla där för en. Ingen är nån snorkfröken utan hjälper en till rätta om man bara vågar fråga. Alla är väl lantisar innerst inne, kan jag tro, och myten om Stockholmarnas kylighet vill jag konstant dementera.

Vi tog en sväng till någon saluhall, jag vet inte vilken men jag kollade in dessa individer.

Nostalgi på hög nivå! Horngädda!

Nostalgi på hög nivå! Horngädda, eller näbbgädda!  På engelska Garfish och på latin Belone Belone

Ojojoj! Så många gånger man stigit upp i ottan. Det har varit kyligt, halvdunkelt och grus i ögonen sådär runt första maj, men horngäddan kom in till Västkusten vid den tiden så det var bara att stiga upp och hälsa den välkommen! Näten lades kvällen innan och när ljuset började ta sig över horisonten så var det bara att ge sig ut i gryningen. Nu ska jag inte ta i så jag spricker, för jag stannade oftast på landbacken när det begav sig men det var ändå en spännande tid och en händelse som hälsade våren välkommen.

Horngädda är en väldigt god fisk. Den har grönt skelett så benen syns tydligt och det är lätt att bena ur den. Köttet är gott och vitt och jag när jag fick se dessa fiskar i saluhallen så inser jag att jag saknar denna delikatess. Får la springa till fiskdisken så fort det blir dagsljus igen!

Nästa skönhet! Håll i hatten…

Marulk! Godare än snygg ;)

Marulk! Godare än snygg 😉

Och en annan delikatess som är allt annat än vacker trots sitt snygga namn;

Kungsfisk. Också kallad Uer

Kungsfisk. Också kallad Uer

Det är roligt att gå omkring i saluhallarna och titta på alla delikatesser men jag har en invändning. Alla som jobbar med oförpackade livsmedel bör ha mössa på enligt Livsmedelsverket. Det är väldigt mycket slarv med detta i Huvudstaden och det är tråkigt tycker jag. Kom igen! Hur svårt kan det vara?

Vy från ett torg

Vy från ett torg

Håll ut en liten stund till. Jag vill bara visa två härliga bilder från Stockholmsmässan på framtidens väggmaterial!

En av de fina växtväggarna i mässkorridorerna.

En av de fina växtväggarna i mässans korridorer.

Och kolla in Älghornet!

Ett Älghorn mitt i växtväggen

Ett Älghorn mitt i växtväggen

Det gäller att ta vara på alla guldkorn i vardagen!

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s