Frukost på förskolan

Det är roligt att ha variation i sitt arbete och mitt jobb i gymnasieköket är varierande i sig själv. Vi servar även en liten förskola och varje morgon så går vi dit och gör frukost åt barnen. Det är så roligt att träffa de små barnen och sen gå in på skolan och möta de tonåriga eleverna som går där.

Jag stortrivs med att ha dessa barn och ungdomar omkring mig och det är roligt att gå till jobbet varje dag. Jag får vara kreativ, jag får vara service-minded och jag får träffa en massa trevliga människor. Det finns inget roligare arbete än mitt!

Idag blev det mannagrynsgröt till frukost.

Det bubblar och puttrar för fullt i mannagrynen!

Det bubblar och puttrar för fullt i mannagrynen!

Som bekant så kokar vatten vid 100 grader och mjölk när man vänder ryggen till 😉 så det gäller att ha koll på grytan medan man fixar i ordning det andra som ska stå på frukostbordet.

Till gröten serverades det mjölk och kanel. Bröd, smör, ost och något köttpålägg ska finnas på bordet, tycker jag och så ska det tillsättas lite färg i form av grönsaker och helst någon liten bit frukt. Då får barnen en bra start på dagen och både gommen, magen och ögonen får sitt för vi äter ju även med ögonen, eller som min sons kompis uttryckte det; – Det är ögonen som ser maten först. 🙂  Tack för det visdomsordet, Ola

Bra start på dagen!

Bra start på dagen!

Varje måltid bör vara en rofylld och trevlig upplevelse och jag tycker att förskolepedagogerna överlag är väldigt bra på att göra, framför allt frukosten, till en lugn och mysig stund för barnen. Vid den mörka årstiden ofta med levande ljus och annan mysbelysning.

Då faller det på vårt ansvar att ge barnen en vacker och tilltalande frukost som ger dem kraft att möta dagen så de orkar leka och ha det roligt tillsammans, för alla vet ju att med bra bränsle så fungerar allt bättre. Jag tycker att man ska tänka olika färger, olika konsistenser och försöka täcka upp kostcirkelns delar så gott det går så blir det en bra komponerad frukost.

Till lunch idag serverades en redd, varm, len och förträffligt god potatis- och purjolökssoppa, smörgås plus en salladstallrik. Till mellanmål förberedde vi korv och bröd eftersom soppa oftast inte mättar lika bra som annan mat och så här dagen före nationaldagen kan man ju festa till det lite med korv och bröd och lite frukt efteråt.

Detta blir smaskigt med ketchup, senap och ett glas mjölk till!

Detta blir smaskigt i eftermiddag med ketchup, senap och ett glas mjölk eller vatten till!

Vi i förskola och skola har världens viktigaste matgäster som förtjänar det bästa! Därför måste vi värna om deras rätt till bra mat i skolan varje dag. För tänk att det är de som ska ta över en dag och då måste vi ha gett dem den bästa av grunder att stå på!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s