Kockarnas kamp 2014

Snart är det dags igen. Det är alltid lika spännande när det drar igång på TV och då har det redan avgjorts i verkligheten. Det är ett spännande startfält i år igen. Som vanligt är det flest män och jag skäms lite över att medge att jag nästan bara kände igen männen i gänget. Undrar varför det måste vara så.

I verkligheten är det dock så att över 50 % av Sveriges professionella matlagare är kvinnor men de flesta av oss jobbar i offentliga kök och vi tillhör tyvärr de osynliga gastronomerna i Sverige. Inte rättvist! Det jobbet vi gör är kanske det viktigaste av alla eftersom vi servar dem som inte kan välja själva. Vi servar dem som vackert får ta det som serveras och de är i våra händer. Vi är jätteviktiga men vem har upptäckt det? Svaret är – ingen! Som tur är så vet vi det själva, så vi jobbar mot att ge våra gäster det bästa, att höja gastronomin i det offentliga köket och att en gång få synas på matlagningskartan i Sverige som de viktiga yrkeskvinnor och yrkesmän vi är.

Jag ska inte vara för kritisk för vi vardagsmatlagare har så klart också ridit på matlagningsvågen som alla kock-TV-program borgat för, och vi har också fått cred på grund av att statusen höjts för hela vårt yrke eller rättare sagt titel, så jag ska inte klaga. Men det kan bli ännu bättre! Jag vill jobba för att synliggöra det offentliga köket som behöver lite mer glada tillrop! Ofta är det fritt fram att klaga på skolmaten och det är inte riktigt rättvist. Vi kan alltid förbättra, men i stort sett så serveras det överlag bra mat i våra skolor, i alla fall på de skolor som jag har ätit och jobbat på.

Här är i alla fall årets duktiga matlagare och viktiga förebilder i Kockarnas Kamp 2014!

20140626-120307-43387779.jpg

Ulf Wagner, Jonas Dahlbom, Frida Nilsson, Gustav Trägårdh , Danyel Couet , Cajsa Johansson, Ulrika Bengtsson, Michael Björklund.

Jag ser mycket fram emot detta och jag har redan nu en favorit! Men, fyra av dem vet jag mycket lite om, och andra har jag bara sett i olika sammanhang genom åren och vet egentligen ganska lite om dem också, så det kan snart utkristalliseras en ny favorit, vem vet?  Bäst att inte ha för många förutfattade meningar. Spännande ska det bli i varje fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s