Fiskelycka

När är Henrik är hemma från Stockholm på sommaren så brukar det alltid bli en tur ut till fiskebankarna Fladen eller Lilla Middelgrund med fiskebåtarna från Fladen Fishing. Denna gången blev det en heldag ut till Fladen för många timmar av bra fiske. Turfiskebåten Falkskär var kvar i hamn idag men resan gick med M/S Clipper istället.

Hallandskustens största och snabbaste turfiskebåt FALKSKÄR (enligt Fladen Fishing hemsida)

Hallandskustens största och snabbaste turfiskebåt FALKSKÄR (enligt Fladen Fishings hemsida)

Och bra fiske blev det. Strax före sju på morgonen stävade båten ut ur hamn och drygt åtta timmar och många napp senare så var den hemma igen. -Fick du någon fisk, undrade jag när han kom in genom dörren och ja, det hade han fått. Närmare bestämt två halvfulla plastkassar bar han hem, fyllda med makrill, gråsej och torsk. Det var bara för honom att ställa sig och rensa och filéa för fulla muggar och sen måste man ju såklart steka och provsmaka den pinfärska delikatessen! Stekt i ett gott smör och så lite salt – det är allt!

Havets guld direkt från Västerhavet och ner i pannan

Havets guld direkt från Västerhavet och ner i stekpannan

Såja, nu är frysen fylld med dessa delikatesser och en av de närmaste dagarna ska vi ge oss på att göra Fish’n Chips på torsken och sejen tänkte vi. Det har jag aldrig gjort så det ska bli riktigt roligt och spännande. Vi ska fritera några tjocka potatis-strimlor till och göra en krämig och fin remouladsås. Sen läste jag att man i England brukar ha en grön ärtkräm till så då är det väl bara att leta upp ett recept och göra en sådan också. 🙂 Citron får vi heller inte glömma . Så här fin fångst blev det, filéat och klart, han är duktig min käre son! Men så har han ju alltid haft ett brinnande intresse för havet och dess innevånare.

Torsk, sej och makrill - filéat och klart

Torsk, sej och makrill – filéat och klart

Efter en sån här god dag med fantastisk fiskelycka så måste man bygga en middag kring dessa råvaror och andra färska, härliga godsaker från jord och trädgårdsland. Jag hade några fina färskpotatisar och så gjorde jag en av mina skrytigt berömda spenatstuvningar. Många är skeptiska till spenatstuvning men jag tror att det är bara för att man minns någon blekgrön sörja från när man var liten och sen inte har tänkt på spenat som något man kan poppa upp och göra något fantastiskt av. Det är min teori. De flesta brukar i alla fall bli omvända av denna varianten av spenatstuvning.

Finhacka en stor schalottenlök och någon klyfta vitlök och låt dem svettas i ett gott smör i en kastrull. Tillsätt vispgrädde och låt det sjuda ihop länge och väl med lite salt och nymalen Fem peppar (det går såklart bra med vit- eller svartpeppar i stället, men som den pepparälskare jag är så tycker jag att Fem peppar är bäst! Jag gör min egen av svart- vit, grön- rosé och kryddpeppar, det blir billigare än att köpa färdig.) Tillsätt sen bladspenat, om den har varit fryst så låt den rinna av. Om den är färsk så låt den bara mjukna i kastrullen. Smaka av med en nypa socker och kolla om du tycker att salt och peppar är lagom avvägt. Tillsätt gärna lite sambal oelek så hettar det till lite. Det tål spenaten, den är en fantastisk bladgrönsak som borde få lite upprättelse! Experimentera mera!

Stekt makrill, het spenat, färskpotatis, sallad och rårörda lingon.

Stekt makrill, het spenat, färskpotatis, sallad och rårörda lingon.

En perfekt avslutning på en fin sommardag med hela familjen samlad vid middagsbordet på altanen! Det stavas LIVSKVALITET!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s