Mat på äldreboendet

Jag besökte en kär person på ett äldreboende härom dagen. Jag var där när lunchen kom in och vi kunde sitta ute i solen och njuta av lite mat och av lite medhavd fika. Jag har varit där vid andra tillfällen när det har serverats mat och jag blir glad av att se att det är hemlagad och vällagad mat som serveras till de gamla på boendet. Idag var det köttfärssås och så fick de välja mellan pasta och potatismos.

God lunch på äldreboendet

God lunch på äldreboendet

Både pasta och potatismos är ju lättätet och det krävs ofta både till barn och till gamla. Det fanns färgklickar i form av rårivna morötter och lite ketchup på tallriken och de boende åt med god aptit fastän det var varmt och soligt denna dag. Idag var det mjölk till maten och vissa dagar serveras läskande saft.

Efterrätt kommer alltid in efter maten och oftast är det kräm med gräddmjölk som serveras.

Det är gott med kräm!

Det är gott med kräm!

Idag var det blandad fruktkräm och alldeles säkert var den söt, len och god! Det är överhuvudtaget täta måltider för de äldre och det är bra. De orkar ju sällan äta så mycket men näringen ska till ändå och här behöver de aldrig gå hungriga eller sugna. Det är snart en ny fägnad på gång.

Frukost serveras under en lång period så att de gamla som bor här ska kunna ta sovmorgon om de inte vill gå upp i ottan. Sen är det förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och ett lagat mål till kvällsmat. Senare, fram på kvällen blir det också kvällsfika för dem som vill.

Jag som är kock i det offentliga köket värnar mycket om att det ska vara bra och vällagad mat till våra barn, ungdomar, gamla och sjuka. Det är jätteviktigt att det aldrig slarvas med det någonstans! Dessa personer som jag har nämnt här kan ju sällan välja vad eller var de ska äta så vi som jobbar med den offentliga och vardagliga gastronomin måste vara deras taleskvinnor och talesmän och se till att de får mat av bästa kvalitet utifrån de möjligheter vi har att påverka inköp, näring, tillagning och smaksättning.

Det ska vara gott, näringsrikt OCH vackert! Både gommen och ögat ska få sitt och vi måste tänka på både form, färg, konsistens och smaker när vi komponerar måltiderna. Det är ett kreativt och roligt jobb vi har, och ett viktigt jobb! Jag är stolt över att vara en del av det stora gastronomiska vardagsundret som pågår i alla våra storkök runt om i hela vårt avlånga land 365 dagar om året!

Salladskantin till en förskola

Salladskantin till en förskola

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s