Tjolöholms höstmarknad

Wow! Som om inte det vore nog med det stiliga slottet och slottsträdgården så var det också fullspäckat med djur, växter, maskiner och massor av god mat, fantastiska råvaror och entusiastiska försäljare och producenter! Solen sken och vi välkomnades av akustisk musik och fin sång av ungdomar från Löftadalens Folkhögskola. Om jag inte minns fel så spelades ”It ain’t me babe” av Bob Dylan när jag anlände till Tjolöholm i lördags. Härligt välkomnande!

Mysigt! En gitarr och duktiga sångare!

Mysigt! En finstämd gitarr och sex duktiga sångare!

Vi fick också se linedance, lyssna på berättelser och visor, forma pumpor, åka häst och vagn, se gamla och moderna traktorer och mycket, mycket annat.

Välkmmen till Tjolöholms höstmarknad!

Välkommen till Tjolöholms höstmarknad!

Och så själva matmarknaden – det var en fröjd att gå runt och titta och smaka på alla delikatesser och prata med producenterna i den mån det var möjligt, det var mycket folk och stort intresse för den halländska maten!

Höstdelikatesser!

Höstdelikatesser från Hjälmeskulla Handelsträdgård!

Jag lärde mig en del nytt, matnyttigt om bland annat kycklinguppfödning. Ekbackens Fågel bjöd på rökt kyckling som var jättegod, saftig och mör. Alexandra Cronqvist som är en ung, kunnig och mycket ödmjuk uppfödare på Ekbackens Fågel berättade bland annat att kycklingarna är ungefär 8-9 veckor när de slaktas och att de då väger 2-3 kilo. Kycklingarna lever naturligt som de bör och sover 8 timmar per natt.

Alexandra Cronqvist från Ekbackens Fågel

Trevliga och kunniga Alexandra Cronqvist från Ekbackens Fågel

Jag pratade också med Varbergs Biodlare som bjöd på smakprov av sommarhonung, ljunghonung och en ljuvlig honung smaksatt med citron och lime. Jag hade gärna lärt mig mer om detta men det var många som trängdes för att smaka och köpa den goda honungen så försäljarna hade fullt upp med att serva alla intresserade. Det var överhuvudtaget många honungsförsäljare på plats på Tjolöholm och det är bra, för vi hör ju allt som oftast att många bi-arter är utdöende och det måste vi förhindra till varje pris. Kanske är biodling nästa stora trend. Låt oss hoppas det!

Underbar honung!

Underbar honung!

Vi blev bjudna på att se Kadrilj. Det tycker jag är mäktigt och fantastiskt vackert! Hästar som rör sig parvis i rad och sen delar på sig i olika formationer för att komma tillbaka sida vid sida. Snyggt!  Duktiga hästar och unga ryttare bjöd på detta.

Vackert!

Vackert!

Det var många djur som visades upp och det är bra! Tyvärr så är vi ganska långt från ursprunget så många barn och unga idag vet knappt var kött och mjölk kommer ifrån förstod jag av kommentarerna som jag hörde från allmänheten runt omkring djurkättarna. Desto viktigare att Tjolöholm visar upp denna mångfald då.

Fina kor

Fina kor

Matdags!

Matdags!

Ursäkta min okunnighet men inte visste jag att det finns en Halländsk kalvelit!

Ursäkta min okunnighet men inte visste jag att det finns en Halländsk kalvelit! Vad är det egentligen? Jag vill gärna veta 🙂

Det visades upp traktorer från då och nu. Gamla, gråa trotjänare från flydda tider och stora, stolta monstervarianter från vår effektiva nutid.

Trotjänare

Trotjänare

Stoooor traktor!

Stoooor traktor! Muskler!

Det var tvära kast på vackra och intagande Tjolöholm i helgen. Från stora kossor och stora maskiner till betagande söta, charmiga höns av arten Holländsk Dvärgvithätta

Snygg kille. Bra röstresurser hade han också!

Snygg kille. Bra röstresurser hade han också!

Tillbaka till skörden. Här fanns allt av grönsaker, rotfrukter, pumpor, blommor, eterneller och hängivna odlare. Det kryllade av färger, former, texturer, dofter och smaker och solen var helt med oss. Det var så inspirerande och glädjerikt att flanera runt och insupa allt det fantastiska.

Goda och vackra grödor

Goda och vackra Halländska grödor

Tångagårds Kravgrönsaker

Tångagårds Kravgrönsaker

Källgårdens ekogrönsaker

Källgårdens ekogrönsaker

Man blir verkligen sugen på att köpa hem alla dessa godsaker och ställa sig hemma i köket och bara nörda loss och skapa ljuvligt goda rätter av alla dessa fantastiska halländska grönsaker! Inspirerande och näringsrika maträtter som sprakar av vitaminer, mineraler, färger och goda smaker blir det lätt. Jag lovar!

Efter den måltiden kanske det är dags för lite motion i form av linedance som vi fick en uppvisning av.

Linedance

Prova-på -linedance utanför butiken

Fler sköna sensommarfröjder!

Potpurri à la Tjolöholm

Höstens fröjder

Nu är det dags för lite påfyllning av energi och jag ställer mig i kön till grillborden. För en storköksmänniska som jag så är detta som ljuv musik! Tänk att få stå och brassa käk i denna mängden. Gött! Visst, det är hett, rökigt och osigt men det är roligt! Är lite avundsjuk på dem som får stå där och grilla faktiskt!

Gott grillhäng! Yrkesskada jag vet, men man längtar till oset!

Gott grillhäng! Yrkesskada jag vet, men man längtar till oset!

 

Lunchtorget. Grillröken ligger som en dimma över området. Men gott var det!

Lunchtorget. Grillröken ligger som en dimma över området. Men gott var det!

Jag har sett och upplevt mycket roligt, vackert och inspirerande nere vid marknadsdelen och stallarna på Tjolöholm och jag har köat för, och ätit goda hamburgare i skuggan av bergssidan men jag kan inte lämna Tjolöholm utan att besöka slottet. Jag tar en titt på vagnen utanför butiken och promenerar upp mot slottet. Jag är inte ensam, många andra väljer också att ta en promenad denna fantastiska, soliga sensommardag.

Tjusig vagn i skördetid!

Tjusig vagn i skördetid!

På väg upp mot slottet vänder jag mig om. Där nere pågår det i dagarna två med havet som kuliss.

Höstmarknadsplatsen

Höstmarknadsplatsen

Här är det stilfulla slottet, Tjolöholms slott i Tudorstil!

Fantastiska Tjolöholms slott i Tudorstil!

Fantastiska Tjolöholm!

Jag kan inte låta bli att förundras över utsikten. Slottet ligger högt och havet lyser denna soliga dag blått kring hela slottsbyggnaden. När jag kommer runt hörnet av slottet västerut öppnar sig denna vy

Utsikt över Västerhavet

Utsikt över Västerhavet

Jag fortsätter ner mot havet och finner den här platsen som inbjuder till en tanke om romantiserande en ljum sommarkväll med havet som kuliss. Det gäller bara att finna rätt person att sitta med på bänken, den person som kan passa för en kurtis i sommarnatten.

Mysig hydda med utsikt

Mysig hydda med utsikt

En underbar dag på Tjolöholms slott och dess höstmarknad är till ända. Det var jätteroligt att få en inbjudan hit och jag tackar ödmjukast för allt trevligt och gott som jag har fått ta del av. Här är ännu några bilder från det tjusiga slottet och dess omgivningar och detaljer.

Slottet från väst

Slottet från väst

Vattenblänk i naturskreva

Vattenblänk i naturskreva

Stenmur med grönt förtecken

Stenmur med grönt förtecken

Tack så mycket för denna gången Tjolöholm! Vi ses snart igen, det dröjer inte länge förrän det är dags för den fantastiska julmarknaden, då ses vi igen. Men ännu är det sensommar så… njut av solen och värmen så länge den varar. På återseende! Au revoir!

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s