Grillad älgstek

Grillad bogstek av älg

På morgonen gjorde jag en rub, det vill säga en torr kryddblandning, som jag gned in köttet med. Jag mortlade min favoritpeppar, Fem Peppar och blandade den med anjou-chili som jag tycker ger ett djup i smaken och torkat citrongräs för att få lite fruktighet.

Vit- svart- grön- rosé och kryddpeppar, anjouchili och citrongräs

Vit- svart- grön- rosé och kryddpeppar, anjouchili och citrongräs

Rubbad älg

Rubbad älg

Sen fick den fina bogsteken av älg stå och vila sig under plastfolie i kylen över dagen. När fredagskvällen kom och grillen skulle tändas så tog jag ut steken ur kylen så den fick stå i rumstemperatur en stund. Jag tycker om  när det blir en lite rökig touch så jag penslade på en grillolja med hickory och saltade sen köttet.

Lite olja penslades på

Lite hickoryolja penslades på och så saltade jag köttet.

Efter det var det dags att ge sig ut i det lätta höstregnet och låta grillen göra jobbet. Först fick köttet brynas på ytorna och sen lade dagens grillmästare steken mellan de två glödbäddarna för att få värmen men inte mer stekyta.

Lite stekyta vill vi ha

Lite stekyta vill vi ha

Nu - locket på.

Nu – locket på.

Sen var det bara att lägga locket på och låta köttet stekas i grillen i lite drygt en timma. Vi vände på steken en gång under tiden. Om man har en termometer och vill tempa så är 65-70 grader en bra innertemperatur tycker jag, men det är ju väldigt olika bud om vad som är rätt temperatur numera. Ta köttet från grillen, lägg in det i aluminiumfolie och låt det vila i en kvart, tjugo minuter innan du skär upp det.

Skivad bogstek

Skivad bogstek

Till detta serverade jag ugnstekt potatis och rotfrukter, en grönsakswok och en god pepparsås.

Potatis, morot, kålrot och palsternacka i ugn

Potatis, morot, kålrot och palsternacka i ugn, kryddade med salt och lite timjan

God, gräddig pepparsås och wokade grönsaker

God, gräddig pepparsås och wokade grönsaker

Detta är mysig matlagning! Lite duggregn i höstrusket gör ingen skada, det ökar nästan bara mysighetsfaktorn. Sen sitter vi inne vid köksbordet och smaskar på detta goda i stearinljusens sken med ett glas gott, rött vin och trevligt sällskap. Ett bra sätt att samla familj och vänner så här på fredagskvällen och summera veckan som gått.

Gott!

Gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s