Kalkon i repris

Jag bestämde mig för att steka kalkon till pappa på Fars Dag. Jag letade på nätet efter recept men det blev jag inte klokare av kan jag säga, snarare bara mer förvirrad. Där fanns ju verkligen alla varianter allt ifrån, “Äsch, gnid in den med lite salt och peppar och släng in den i ugnen så blir det bra”, till kilometerlånga inköpslistor med allt från fläskfärs och sidfläsk till citroner och aprikoser via brödsmulor, smör och pilaffris som man skulle stoppa och krydda fågeln med.

Jag har stekt andra typer av fågel så jag improviserade och det blev riktigt gott. Kalkonen vägde knappt fem kilo och jag tog ut inkråmet in den som bestod av hals, lever och hjärta. Detta kokade jag i 2 dl vatten och 1 dl gott rött vin, en tärning av kycklingbuljong, ½ gul lök och några cm tärnad palsternacka. Den fick stå där och småputtra länge under lock så den blev en god, smakrik liten fond att ha i såsen sen.

Efter att ha putsat kalkonen lite så gned jag in den, både in- och utvändigt med salt, 5-pepparblandning och lite grillolja med smak av honung och sen fyllde jag den med 1 näve torkade aprikoser, 1 näve katrinplommon, 1 klyftad gul lök, 3 klyftor vitlök, 1 dl tärnad palsternacka, 1 apelsin och 1 citron som jag hade tvättat och skurit i båtar.

Jag lossade försiktigt skinnet från kroppen vid bröstbenet så att jag kunde lägga in några skivor smör där. Det är ganska lätt att gå in under det lösa halsskinnet med en vass kniv så att man får några fickor att lägga smöret i. Jag lade också in lite smör inne i kalkonen. Totalt kanske jag använde ca 50 g smör.

Sen band jag ihop benen och gumpen, så gott det nu gick, med ett hushållssnöre, och lade in hela härligheten i en stekpåse av storlek XL i en långpanna i ugnen. Innan jag förslöt påsen så hällde jag i ca 1 dl vatten i stekpåsen.

Jag hade inne den i 180 grader i ugnen. Man får nog räkna med att den ska stå inne ca 45 min/kg, men jag tycker alltid att det är bäst att mäta temperaturen. Termometern är ett riktigt bra verktyg när man lagar mat. Tempa i låret och där ska det mäta 75 grader och det ska rinna ut en klar, ofärgad vätska när fågeln är färdig.

Det blir en fantastisk god sås när man använder skyn från stekpåsen och den lilla inkråmsfonden, men skyn blir ganska fet så om man har möjlighet och tid att kyla ner den och sen ta bort det mesta av fettet så är det en bra idé att göra det tycker jag, men det är ju en smaksak. Det blir en mild och fin sås men om man tycker att man vill ha den lite smakrikare så går det bra att lägga i en tärning av kyckling- eller hönsbuljong. Lite gélé i såsen ger också en fin smak och så grädde efter behag.

Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s