Volt – en extraordinär kulinarisk kväll

Vid Stockholmbesöket i november 2014 hade vi beställt bord på Restaurang Volt på Kommendörsgatan. Vi var fulla av förväntan och vi skulle inte bli besvikna.

Utanför Volt som snart öppnar för kvällen!

Vi fick ett bord vid fönstret med utsikt över den ganska kvällstomma gatan och vi fick som välkomsträtt in en liten aptitretare i form av svampchips med en god dip. Ett glas bubbel tyckte vi också att vi kunde unna oss kvällen till ära.

Sprött och krispigt svampchips med dip

Det var en ny smakupplevelse och en ganska ovanlig konsistens på svampchipset, det var mycket sprött och det blev nästan en liten bubbeleffekt i gommen när man åt det.  Den lilla dipen var mild och fin och dekorerad med färsk timjan.  Vi fick sen in ett gott surdegsbröd med rostad råg och en kalvleverpastej med knaperstekt kalvbacon innan det var dags att bestämma sig för vilken meny vi skulle välja.

En härlig starter med kalv från Mårdstorps Gård i Ydre

Nu till Volts koncept som är lite annorlunda. Du kan välja mellan två menyer. En fyra-rätters och en sex-rätters plus en osträtt. Det är allt. Beskrivningen av rätterna på menyn är också väldigt kortfattad men ger svar på vilka huvudråvaror som använts till varje rätt som kommer in. Vi valde sex-rättersmenyn och så kunde vi dela på ett vinpaket och det var väldigt sympatiskt tyckte vi. Första rätten kom in.  Havskräfta, palsternacka, gran stod det på menyn

Havskräftan gömmer sig under palsternackstäcket

Spännande, eller hur? Det var milda fina smaker och det var extra intressant att få se gran på tallriken och få smaka på det i denna formen. Den lilla havskräftan var en riktig delikatess och nästan smälte i munnen. Detta var en lätt rätt som gav mersmak och som byggde upp förväntningarna inför nästa smakresa: Lök, ren, syrad grädde

Silverlöks-skålar med torkat renkött

Den milda fina silverlöken hade fått sällskap av picklade korianderfrön, rivet torkat reninnanlår och syrad grädde. Till varje rätt fick vi också smaka ett vin som passade väl till, och lyfte hela smakupplevelsen. Jag är inte särskilt vinkunnig men de vinerna vi fick på Volt dröjde sig verkligen kvar i munnen och gav ännu en upplevelse. Vi blev också serverade Stockholms goda kranvatten i snygga flaskor.

Gott vatten. Eau naturell

Jag är förtjust i och imponerad av Restaurang Volts filosofi att använda sig av våra inhemska produkter och att de gynnar småskaliga producenter som värnar om djur, natur och miljö. Det är bra att dagens moderna kockar tar vara på smakerna från land och vatten i vår svenska natur och kulturlandskap och Volt lyckas vara konsekventa i den tanken. Så här skriver de själva på sin hemsida http://www.restaurangvolt.se

”I vårt kök vill vi arbeta nära naturen, ett rejält kliv bort ifrån det industriella. Kort meny med råvaror och produkter från skog, hav och åker. Naturligt, rakt och ärligt. Producenterna vi samarbetar med delar vår vision om att respektera naturen, följa årstidernas gång samt att ständigt vara i rörelse framåt!”

Obeskrivligt gott!

Rödbeta, fläder, myskmadra – det låter som en beskrivning av en vanlig trädgård. Det var en smaksensation! Under detta Stockholmsbesöket har jag varit på tre fantastiska restauranger och på en till matupplevelse av rang och jag har smakat sammanlagt 27 olika smårätter. Det är denna jag minns bäst och nog aldrig kommer att glömma. Man kan inte föreställa sig smak-kombinationen i förväg men det bör upplevas! Hör på detta; Bakad och lättrökt rödbeta  med en ljuvlig kräm av myskmadra, sötsyrliga, lite knapriga fläderbär pyntat med oxalis. Ordet för hur god den rätten var är inte uppfunnet än. Den var en karaktärsfull, varm och kryddig smak med en svag doft av kanel. Vi var hänförda!

Nästa tallrik var tall-rik. Kål, gröna jordgubbar, tall

Tre x kål

Ännu en smakupplevelse och därtill synupplevelse. Kolla in kålchipsen, de har guldfärgade nerver. Under de ljusa jordgubbarna fanns en tallolja och len, god spetskål och de två friterade kålbladen överst var så härligt spröda och smakrika och var av vitkål och savoykål. Kombinationen av konsistenser var rolig. Mjukt, lent och milt underst, sen jordgubbarna som gav lite mer tuggmotstånd och syra och så krispet på toppen.  Nästa rätt: Kalv, rotselleri, lagerblad

Kalv från Mårdstorps Gård får sällskap av selleri och lager

Vi fick smaka rostbiff av kalv från Mårdstorps Gård i Ydre där djuren får gå ute och beta och ha ett bra liv. På tallriken låg också syltade alger med en doft av salt och hav, tunna skivor av rotselleri och en försvinnande god kräm av rotselleri med äggula i. Den här goda rätten hade verkligen kontakt med både hav och jord. Det var roligt och charmigt att kockarna själva kom ut och serverade maten och så hade Volt en ung hovmästare som presenterade vinerna på ett förträffligt sätt. Det var överlag en väldigt trevlig och familjär stämning på Restaurang Volt.

Vi blev tillfrågade om vi ville ta en mellanrätt innan desserten och det ville vi såklart. Det var ost från Gullspira Gård.

Ost från Gullspira Gård

Getost från Gullspira Gård i Gimo med bipollen och bibröd. Det var mycket kraftfulla smaker och ännu en rätt där man verkligen fick in nordisk natur och kultur på en tallrik. Den mycket, men naturligt söta honungskakan gav en perfekt brytning till den smakrika getosten. Power! Sen var det dags för desserten. Även den gav mig känslan av att vara mitt i naturen, tidigare under kvällen hade vi ätit gran, tall, alger, oxalis och myskmadra. Nu var det dags att sätta i sig lite björk!

Fåryoghurt, björk, sav

En tunn, tunn, spröd maräng med näver-look kom in på en iskall tallrik. Under den goda marängen som bara smälte i munnen så låg det en mjuk isande fåryoghurt med björksav och anrättningen var dekorerad med inlagda björkblad. Återigen blev vi bjudna på starka smakupplevelser med finess och känsla.

Fåryoughurt, björk, sav

Sen var det dags för avslutning med en kopp rykande hett kaffe som bryggdes manuellt vid bordet av en av kockarna på Volt.

Svart, hett, starkt kaffe i min smak!

Vi blev dessutom bjudna på god choklad och en hembakad sockerkaka till kaffet.

God avslutning på kvällen!

Denna kvällen på Restaurang Volt har varit  helt magisk! Så många nya smaker och så mycket känsla av att befinna sig mitt i naturens skafferi. Volt gör re:volt fyra gånger om året och ändrar sin meny efter årstiderna. Vi återkommer, var så säker!

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s