Julen är räddad!

Härom dagen plumsade julskinkan i blöt i sin saltlag där den ska ligga till 22/12 och idag har vi stånkat julakorv i långa banor! Jag köpte blandfärs på Årnäs Kött och Chark som säljer närproducerat kött från gårdar här i trakten och så skall det till några fler ingredienser.

Nu ska färsen kryddas, ser kör vi igång körvandet!

Nu ska färsen kryddas, ser kör vi igång körvandet!

Receptet ser ut så här:

  • Vi använder 6 kg blandfärs 50/50 till denna korven
  • 4 stora gula lökar maler vi i köttkvarnen och blandar i färsen
  • 5 msk kryddpeppar mals i kryddkvarn eller mortlas, den ska inte vara finmalen (se bilden ovan)
  • 2 msk salt
  • 1 tsk finmalen vitpeppar
  • 5 – 9 dl vatten
  • 8 meter fjälster (klippes i ca 50 cm långa bitar)

Det är lite svårt att beskriva hur mycket vatten det ska vara i smeten för det beror på färsens konsistens. När man köper kött från gårdar som värnar om sina djur, där djuren får leva längre och har bättre livsvillkor så tycker jag mig märka att köttet blir tätare, mer kompakt och smakrikare. I denna fina färsen så fick vi ha 9 dl liter vatten för att konsistensen skulle bli lagom stabil. Det ska gå att forma en köttbulle men färsen ska inte vara för fast.

Denna gången köpte vi nöt-tarm som fjälster och den var jättelätt att arbeta med, Jag är inte så bra på vilka olika fjälster som är bra och användbara till olika korvtyper men det vet de i seriösa kött- och charkaffärer/diskar. Jag rekommenderar starkt att man går till en pålitlig sådan butik och köper bra råvaror för om man ska lägga ner denna tid och engagemang så vill man ha det bästa möjliga resultatet, eller hur? Det är lite olika bud om hur länge tarmen ska ligga i blöt men jag låter den ligga i lite lätt saltat vatten över natten.

Sen är det bara att montera kvarnen med hornet på, trä ett fjälster på hornet, i med färsen i kvarnen och sen veva, eller trycka på on-knappen, förra året körde vi manuellt och i år med hushållsmaskinen. Om man har mycket färs som ska användas så är det tillrådligt att ta fram lite i taget ur kylen för det blir svårare att hantera processen när färsen blir varm.

Sanna och Linnea hantverkar. Så här ska det gå till!

Sanna och Linnea hantverkar. Så här ska det gå till!

Man får vara två personer annars blir det lite knepigt. Det kan kännas lite ovant i början men man kommer snart in i det. Det är roligt att göra korv fast det är lite meck och pyssel. Så är det när att hantverk ska utföras.

Man behöver inte knyta ändarna på denna korven, bara spara någon cm tomt fjälster i varje ända. Jag fryser in korvarna och sen rivstartar vi julhelgen med julkorv, potatismos, rödkål, grönkål och sötstark senap på kvällen den 23/12. På julafton får korven vara med på julbordet med dopp och andra godsaker, mer om detta vid ett senare tillfälle.

Min mamma brukar lägga korven i grovsalt i ett dygn innan hon kokar den och det resulterar i en hårdare och lite torrare korv. Själv saltar jag den medan den tinar upp och sjuder den sen i ca 20 minuter i lättsaltat vatten. Det blir två olika varianter av samma korv. Pröva gärna båda.

Ser fram emot provsmakningen!

Ser fram emot provsmakningen!

Har du några frågor kring receptet så hör gärna av dig i kommentarsfältet så svarar jag. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s