Slånbärslikör

Så var det dags att äntligen göra den där slånbärslikören. Jag plockade bären förra året och la dem i frysen eftersom slånbären måste ha fått lite frost för att bli ätliga. Tanken var att göra likören då. Det blev inte så och nu är det försent att få den klar till denna julen men den får bli ett skönt inslag till våren istället. Jag tror på ett liv efter jul . 😉

Detta receptet har jag hittat hos flera blogg-kollegor. Jag tycker att det låter som ett bra recept så jag går på deras expertis.

 • Frostnupna eller frysta slånbär
 • Okryddat brännvin
 • Socker
 • Tid
Frostnupna slånbär direkt från frysen

Frostnupna slånbär direkt från frysen

 1. Lägg slånbären (som ska ha varit med om en frostnatt eller ha varit frysta i ett dygn) i en glasburk eller glasflaska.
 2. Fyll på med brännvin så det täcker bären. Låt det stå i minst 1 månad.
 3. Sila sedan av spriten och spara den i en ren flaska. Spara bären i sin burk.
 4. Mät upp 2-3 dl socker per avrunnen liter sprit.
 5. Strö sockret över bären i sin burk. Skaka då och då så att sockret löser sig. Låt flaskan stå tills bären skrumpnat eller ser väldigt trötta ut.
 6. Sila av sockerlösningen och blanda med den sparade spriten. Slå på flaska och lagra den ett tag.
Två av ingredienserna. Sockret får vänta i minst en månad.

Två av ingredienserna. Sockret får vänta i minst en månad.

Slånbären har lagts i sprit för att bli likör

Slånbären har lagts i sprit för att bli likör

Fortsättning följer…

Del 2 – En månad senare;

Idag var det dags att sila av spriten från bären. Jag hällde väskan genom ett kaffefilter och sparade den på en ren flaska. Sen skulle det enligt receptet tillsättas 2-3 dl socker per avsilad sprit.

Eftersom jag hade använt en 37,5 centiliters flaska sprit så tänkte jag att det nog blir lagom med 1 dl socker. I detta receptet ska sockret strös över bären och stå tills bären skrumpnat. Det tar tre till fem dagar, då ska sockret ha löst sig och bildat en liten rosa sockerlag i botten av skålen. Jag rörde om med en sked någon gång om dagen.

Slånbärslikör to be!

Slånbärslikör to be!

Den vackert röda slånbärsspriten får vila på flaskan till sockret har dragit ut de godaste smakerna och saften ur bären. Sen ska socker/slånbärslagen och spriten blandas och stå och prata ihop sig ett tag. Förhoppningsvis uppstår ljuv musik så det blir en fantastisk symfoni i munnen när man väl får smaka!

Del 3 – Fyra dagar senare:

Det har nu gått fyra dagar sen jag sockrade bären och nu hade de skrumpnat ihop och tappat färg, sockret hade smält och det hade bildats en liten rosa sockerlag med slånbärssmak på botten av skålen.

Skrumpna slånbär

Skrumpna slånbär

Det var bara att sila av lagen och slänga bären. Det var lite partiklar i sockerlagen så den fick gå först genom en sil och sen genom några kaffefilter. Till slut var det kvar knappt 1 dl slånbärslag, närmare bestämt 6 msk/ 90 cl.

Sockerlag från slånbären

Sockerlag från slånbären

Sen var det bara att blanda slånbärsspriten som vilat på sin flaska i fyra dagar med sockerlagen från idag. Nu ska den få stå och dra sig och jag kanske skakar lätt på flaskan då och då de närmaste veckorna så allt blandar sig ordentligt och alla smaker kommer fram. Det blir lagom att provsmaka härligheten till påsk, det är 10 veckor dit, men likören tjänar nog på att stå och gosa ihop sig ännu längre.

Vacker slånbärslikör

Vacker slånbärslikör

Del 4 – Ytterligare två månader senare.

Nu har det gått några månader sen sockerlagen från slånbären hälldes ihop med slånbärsspriten. Snart är det påsk och nu ska vi göra en första avsmakning av likören. Det är spännande för jag har aldrig tidigare smakat slånbärslikör.

Slånbärsspriten är på flaskan, bären har sockrats och ska stå några dagar till

Slånbärsspriten är på flaskan, bären har sockrats och ska stå några dagar till och dra ut smakerna från bären.

Smaken har en tydlig ton av körsbär och den är söt, syrlig och lite besk på samma gång. Den har en väldigt vacker färg och smakar riktigt bra men den tjänar alldeles säkert på att stå och dra några månader till. Den har mer karaktär av starkvin än av likör än så länge, tycker jag.

Slånbärslikör

Slånbärslikör

Den färdiga slånbärslikören i sällskap med blåbär.

Den färdiga slånbärslikören.

6 reaktioner på ”Slånbärslikör

 1. Håller på med en sats slånbärslikör.

  Kör mitt eget recept.

  Noterar att du silat sockerlagen genom kaffefilter. Det tycker jag absolut inte man ska göra, då blir man av med mycket av smaken, kör genom en sil för att få bort orenheter men inte smaken!

  Gilla

 2. Hej
  Jag brukar krossa ca 10 % av kärnorna innan spriten slås på. Det blir lite mer kärnsmak då. Dessutom blir likören lite svag (vattnig) om man har valigt brännvin. Har man möjlighet att använda ca 70 procentig blir det lagom sting i likören. Om man är i Danmark eller Tyskland passa på att skaffa den starkare spriten.

  Gillad av 1 person

 3. Mina föräldrar gjorde alltid slånbärslikör när jag var barn och det var himmelsk! Vi brukade få doppa fingret i den och smaka.
  Skillnaden mellan god och himmelsk likör är spriten. Enligt min mor ska det vara vit rom för att bli himmelskt. Så nu har jag varit ute och plockat slånbär och ska testa själv 😄.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s