Årets Kock 2015

Årets Kock-finalen på Svenska Mässan i Götet! Det var en spännande dag som vanligt men nu är äventyret slut för denna gången. Åtta skickliga kockar tävlande för prins och fosterland när Göteborg var värd för tävlingen Årets Kock 2015.

Prins Carl-Philip och dagens Kung, Thomas Sjögren!

Prins Carl-Philip och dagens Kung, Thomas Sjögren!

Det är roligt att vara på plats och få uppleva och känna av nerven i tävlingen. Det är mycket som står på spel för de ivriga finalisterna och igår var det väldigt tydligt hur mycket vilja, lust och kärlek det finns till matlagningen, råvarorna och kreativiteten. Det sjöd av arbetslust i köken och det spreds härliga dofter i lokalen.

Segern gick till den unge men meriterade kocken Thomas Sjögren från restaurangen Swedish Taste i Göteborg och Juniorkocklandslaget. Jublet visste inga gränser när resultatet stod klart och Thomas vann på hemmaplan!

Champagne och folkets jubel!

Champagne och folkets jubel!

De åtta duktiga kockarna i tävlingsfinalen ska ha en stor eloge för sitt fokuserade och dedikerade arbete i tävlingsköken! Vi får alldeles säkert se mer av dem alla och jag vill rikta ett grattis till Saori Ichihara som kom på bronsplats och Daniel Engelau som knep silvermedaljen och såklart till Thomas Sjögren som nu tillhör skaran av kockar som vunnit Årets Kock genom tiderna! Stort grattis!

Saori Ichisara prisas med bronsmedalj

Saori Ichisara prisas med bronsmedalj

Daniel Engelau tog silver!

Daniel Engelau tog silver!

Det var mycket liv och rörelse i lokalerna denna februaritorsdag och vi kunde mingla runt, prata med människor från olika delar av mat-Sverige och provsmaka litegrann. Jag fick till exempel smaka dessa goda ostar från Kalmar. Mjölken kommer från Öland och mejeriet har arbetat på att pressa ut mycket vatten ur ostmassan och därmed få en ganska torr ost. Den var smakrik men ändå mild och väldigt god med lite parmesankänsla i texturen. Den hade också en mörkgul, nästan lite orangeaktig färg så den var mycket dekorativ. Mannen jag pratade med från mejeriet i Kalmar sa att man inte riktigt kan förklara varför osten fått sin djupa färg.

Goda ostar från Kalmar

Goda ostar från Kalmar

Det fanns en rolig kryddtävling där man kunde vinna en kryddkvarn med svartpeppar om man lyckades identifiera de åtta kryddorna i påsarna. Det var roligt och jag fick med mig en kryddkvarn hem! Nu var inte domarna speciellt hårda, jag hörde allt att de viskade rätt svar till någon när de såg att personen skrev fel på lappen. 🙂  Jag har köpt den där lilla kvarnen från Santa Maria innan och den är riktigt bra och så blir det godare med nymalda kryddor.

Rolig kryddtävling!

Rolig kryddtävling!

Inne i tävlinglokalen var det koncentrerad aktivitet i köken där de åtta finalisterna jobbade med sina rätter. Kötträttens huvudråvara var i år lamm och där hade kockarna kunnat jobba med sina rätter och smaker sen i början av december så där var maten genomtänkt in i minsta detalj kan jag tro. Producenten av lammet var på plats på Svenska Mässan och intervjuades ute i utställningshallen där man också kunde se hur lamm styckas och hur man använder de olika styckningsdetaljerna. Det fanns också möjlighet att köpa styckningsschema om man så ville.

Intervju med lammuppfödaren och styckning av lamm.

Intervju med lammuppfödaren och styckning av lamm.

När det sen kommer till fiskrätterna i tävlingen så var det helt andra förutsättningar. Dagen innan tävlingen fick de åtta finalisterna bege sig till fiskmarknaden och välja sina råvaror från havets skafferi. De skulle göra fem smårätter varav minst två skulle vara varma och alla åtta finalisterna hade valt att göra två varma och tre kalla fisk- och skaldjursrätter. Enligt de duktiga och engagerade konferenciererna Anders Dahlbom och Alexandra Zazzi så gjordes nog det valet för att det är lättare att jobba med de kalla rätterna. De ska ut till många personer som ska avsmaka härligheterna och det tar sin tid från början av uppläggningen tills det att alla kan börja att smaka och bedöma och det kan vara klurigt att hålla maten tillräckligt varm.

Fiskjuryn smakr och bedömer

Fiskjuryn smakar och bedömer

Ute i utställningshallen fanns det ett vackert dukat bord där alla tallrikarna presenterades efterhan som de blev klara så att vi besökare kunde ta del av de eleganta uppläggningarna på nära håll. Det är verkligen fantastiskt hur mycket konstnärlighet och kreativitet det finns i kockyrket. Inte för att det förvånar mig det minsta, det är ju ett skapande yrke vi har men ibland när jag ser matuppläggningar i olika sammanhang så tänker jag att det är mer art än mat. Men våra finalister i Årets Kock 2015 hade verkligen lyckats att bygga upp vackra, eleganta rätter med finess och känsla på ett sätt som gör att jag bara vill smaka! Vi ska vara stolta över våra duktiga svenska kockar.

Bordet är klart för att fyllas med mästerverk!

Bordet är klart för att fyllas med mästerverk!

Vackra dekorationer på visningsbordet.

Vackra dekorationer på visningsbordet.

När vi ändå befinner oss ute i denna lokalen så kan jag passa på att dela med mig av en fin smakupplevelse. Vi blev bjudna på en liten kaka med rosmaringlass och torkat lingonpulver.

Gott!

Gott! Den läskande rosmaringlassen var en trevlig bekantskap.

När man kom tillbaka in i tävlinglokalen så var det en helt annan temperatur än ute bland utställarna. Flera av kockarna använde sig både av grill och röksmak så dimman låg bitvis tät i strålkastarljuset och det spreds fantastiska dofter i lokalen.

Upplägget var lite annorlunda detta året mot hur det såg ut på Waterfront i Stockholm 2014 när finalen gick av stapeln där då Filip Fasten vann. I år hade man valt att placera juryborden mellan tävlingsköken och publiken vilket gjorde att vi som publik och besökare fick mindre insyn i arbetet i köken. Både i förra årets final i Stockholm och i delfinalen i Halmstad i höstas kunde man stå relativt nära köken och följa det som hände på ett helt annat sätt. Det är både roligt, intressant och fascinerande att se hur kockarna jobbar, hur rätterna växer fram, att se råvarorna och samarbetet mellan kock och commis så detta var en försämring ur publiksynpunkt, tycker jag. Visserligen finns det storbildsskärmar som hela tiden visar vad som händer i köken men det är inte riktigt samma sak.

Här är bilder på några av de vackra rätterna.

Emma Erlandssons fiskrätt

Emma Erlandssons fisk- och skaldjurstallrik

Smakfullt!

Smakfullt!

Visst vill man smaka!

Visst vill man smaka!

Saori Ichihara's eleganta fiskrätt.

Saori Ichihara’s eleganta fiskrätt.

Det var en fiskjury och en köttjury som bedömde tävlingsrätterna och så fanns det en honnörsjury där bland andra Prins Carl-Philip var en av medlemarna. Vid det bordet satt även Filip Fastén som blev Årets Kock 2014 och Årets Kock-juryns ordförande Fredrik Eriksson. Honnörsjuryn och konferenciererna fick in alla rätter på sina bord så de hade ynnesten att få avsmaka 48 fantastiska rätter under dagen, medan fisk- och köttjuryerna endast smakade och bedömde de tävlandes fisk- respektive kötträtter.

Anders Dahlbom och Alexandra Zazzi avsmakar havets läckerheter

Anders Dahlbom och Alexandra Zazzi avsmakar havets läckerheter

I fiskjuryn satt bland annat dessa två kunniga kockar och smakkännare från Göteborgs restaurangvärld.

Mycket ska iakttagas när rätterna bedöms. Håkan Törnström och Stefan Karlsson

Mycket ska iakttagas när rätterna bedöms. Här Håkan Törnström och Stefan Karlsson

En efter en blev kockarna klara och när de hade serverat båda sina rätter så blev de intervjuade av konferenciererna och fick kommentera och reflektera över dagen och över hur arbetet hade förflutit. Sen tog väntan vid och det var bara att för dem att försöka få lite vila innan prisceremonin skulle äga rum. Först ut att bli klar var Marcus Westh som hade startat sin arbetsdag i tävlingsköket redan före halv åtta på morgonen.

En trött och förhoppningsvis nöjd finalist har gjort sitt för dagen.

En trött och förhoppningsvis nöjd finalist har gjort sitt för dagen. Marcus Westh

I år var två av finalisterna kvinnor och det är bra, vi har många duktiga och smaksäkra tjejer ute i köken i vårt avlånga land och det är på tiden att vi tar tillvara den kunskap som finns. Kockyrket är tydligen ett bristyrke och det är verkligen stor omsättning på folk både i restaurangköken och i storköken där jag har min hemmaplan. I restaurangerna är det övervägande män som jobbar och på vår sida är problematiken den omvända, i våra storkök på den offentliga sidan är vi flest kvinnor. Jag tror att det skulle vara bra både för mat-tänket och för klimatet i köken om det vore mer jämnfördelat mellan manligt och kvinnligt.

Emma Erlandsson har avslutat tävlingen och ser glad och nöjd ut.

Emma Erlandsson har avslutat tävlingen och ser glad och nöjd ut.

Köttjuryn bestod även den av ett mycket namnkunnigt gäng som kan sin sak när det gäller mat och smak.

Duktiga, svenska kockar!

Enstor del av den svenska kockeliten var på plats i Göteborg.

Dagens rätter var livligt fotograferade av både press, besökare och jurymedlemar

Karin Fransson förevigar en lammtallrik

Karin Fransson förevigar en lammtallrik

Här lägger vinnaren Thomas Sjögren sista handen vid sin lammrätt. Allt ska upp snyggt på faten och det ska se ut som det gjorde på fotot som han presenterade sin rätt med inför tävlingen. Snart ska tallriken bäras ut till köttjuryn, honnörsjuryn, konferenciererna och till presentationsbordet i visningshallen och sen har Thomas gjort sitt i tävlingen.

Snart klart för servering!

Snart klart för servering!

Många av kockarna valde att servera såsen direkt till juryerna vid borden, så också Thomas Sjögren

Servering av sås

Servering av sås till den nominenta köttjuryn

Bild av det dukade visningsbordet.

Det dukade bordet

Det dukade bordet fyllt av läckerheter.

När den sista tävlingsrätten var avsmakad och jury-kockarna hade dragit sig tillbaka för överläggning så var det en stunds väntan innan det drog ihop sig till prisutdelning. Läktarna fylldes upp efter hand och nu började spänningen att kännas i lokalen.

Några utmärkelser skulle delas ut innan det var dags att avslöja vem som blir Årets Kock 2015. Kockarna i tävlingköken hade varsin commis till hjälp under dagen och detta var elever från Restaurangskolor i Göteborg. Nu skulle dagens bästa commis utses och Marcus Aujalay kom upp på scen för att presentera vinnaren som heter Marina Slottskog! Grattis!

Marcus Aujalay på scen.

Marcus Aujalay på scen.

Ett annat viktigt pris delades ut av Karin Fransson och det är ett mentorpris som syftar till att belöna mentorer som lyft och utvecklat kvinnliga kockar. Detta priset mottogs av Marie Skogström från Mat & Vin Slottsparken i Malmö och hon är också den första vinnaren av Dessertmästarna i TV 5, 2013!

Marie Skogström tar emot Karin Franssons mentorpris

Marie Skogström tar emot Karin Franssons mentorpris

Så var det äntligen dags att presentera vinnaren av Årets Kock 2015! Om jag ska ge ett litet tips till nästa års deltagare i finalen så är det att inte bara öva på att laga rätterna utan även att träna lite på öppnande av champagneflaskor! Det kan vara lite klurigt i glädjeyran men till sist fick han till det, årets vinnare Thomas Sjögren från Swedish Taste i Göteborg! Återigen Grattis!

Snart så...

Snart så…

Äntligen!

Äntligen!

Nu är det slut för denna gången men säkert finns det många kockar runt om i Sverige som nu sitter och klurar på att skicka in ett läckert tävlingsbidrag till nästa Årets Kock-tävling.

Ett namnkunnigt gäng!

Ett namnkunnigt gäng som idag har varit med om att utse Årets Kock 2015!

Tack för denna gången Göteborg! Nu ska man bara ha tag på sin jacka också…

Mycket folk i foajen.

Mycket folk i foajen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s