Mat i kvadrat – lite av varje

Mycke’ matprat är det. Dagen började återigen med en förhoppning om att Salmo Trutta Trutta, det vill säga havsöringen, skulle landas i mitt kök. Öringfiskepremiären var i onsdags, 1 april, men det skulle visa sig att den vackra och goda fisken inte var särskilt lättfångad i år. Jodå, Henrik (sonen min) har dragit upp några öringar men de var alla för små för att vara godkända byten, så de fick åka tillbaka uti Västerhavet och simma vidare mot nya mål. Förberedelserna var i alla fall minutiösa

Nu är det bara öringen som fattas

Nu är det bara öringen själv som fattas

Under dagen skulle vi bjuda på lite födelsedagsfika eftersom både jag och Henrik har fyllt år, så jag gjorde en favorit i repris och bjöd på Maräng- & hallonglasstårta till kaffet i solskenet på altanen. Utanför fönstren bet kylan lite i kinderna men vad gör det när solen strålar och vi kan njuta av sommarkänsla inne.

God, läskande och lagom söt hallonglass med maränger och blåbär

God, läskande och lagom söt hallonglass med maränger och blåbär

Senare på kvällen var det dags att inleda grillsäsongen och matlagningen i mitt utekök! Fantastiskt! Ja, jag tycker att man kan grilla året om men ärligt talat… den där doften av grill första gången på våren – visst är den oslagbar. Skulle den vara lika fantastisk om man grillade året runt? Ja kanske, i alla fall njöt jag av årets första grillning, det var bara 3,8 grader ute och när jag klev ut genom altandörren till grillen så ångade andedräkten i kylan. Det är lite häftigt faktiskt och det är lite ursprungskänsla och back-to-basic-feeling.

Håller värmen

Håller värmen

Under tiden som jag stod på min inglasade altan och lagade mat så iakttog jag mina bevingade gäster som ätit på min uterestaurang under vintern. Jag börjar att mata fåglarna i slutet av november och det har gått åt cirka 300-400 kilo fågelfoder i vinter och så här års så går det åt jättemycket mat. Antagligen så är det dags för att lägga ägg, ruva och mata ungar så det är klart att det krävs näring. Jag vet att det är en win-winsituation, jag ger fåglarna mycket god och näringstät mat under vintern och de stannar kvar i min trädgård och hjälper mig att hålla undan ohyra genom att äta myggor, flugor, larver och annat oknytt under sommarsäsongen. Samtidigt så är det roligt med fågellivet i trädgården året runt!

Näringsrik mat i vinterrestaurangen

Näringsrik mat i vinterrestaurangen

Som sagt, lite av varje matnyttigt har dykt upp i mitt kök idag men jag väntar fortfarande på årets första havsöring. Så välkommen till mitt kök, salmo trutta trutta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s