Poppa popcorn i mormors gryta

En gång i tiden så köpte jag en gammal aluminiumkastrull på en auktion efter mormor och morfar. Det var mest nostalgi men jag har haft en del nytta av den. Mormor använde den säkert dagligdags, det var många munnar som skulle mättas.

Hon odlade timjan som hon hängde upp i små buketter över vedspisen för att torka. Ibland kokade hon grönsakssoppa, som bland annat är en gammal halländsk julaftonstradition, (mormor var född i en banvaktarstuga i Väröbacka.) När soppan var klar så tog hon ner en bukett timjan och smulade de torkade bladen i soppan.

Man fick lära sig för ett antal år sen att det var farligt att laga mat i aluminium eftersom det fälls ut onyttigheter ur kastrullen om man vispar runt för mycket i den. Det är säkert sant och min mormors gryta står mest och vilar sig men den har ett viktigt uppdrag. Att poppa popcorn!

Inget slår mormors gryta!

Inget slår mormors gryta!

Tro mig. Jag har försökt att poppa i moderna grytor. Det blir inte lika bra! Mormors gryta is the real deal. Så det så! För det är mysigt att poppa popcorn och det blir mycket godare än micropop. Lite smör och lite olja i botten av kastrullen, låt det smälta, sen ett tunt lager popcorn på botten, när det börjar poppa på allvar så skaka och stäng sen av värmen och låt stå på eftervärmen för att poppa färdigt. Salta. Njut! Om man poppar på induktion så är det ju si och så med eftervärmen så då får man pröva sig fram med temperaturerna. Bra ös från början funkar men sen får man kanske dämpa ner värmen till 2 eller 3. Man får nog testa sig fram för varje enskild spis.  .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s