Lyxig matlagning

Lyxig matlagning är inte detsamma som lyxmat. För mig kan det vara så enkelt som att stå ute på min altan och laga mat istället för att stå inne i köket. Inget märkvärdigt alls, en inglasad altan, en enkel spis med två plattor och lust till matlagning och kärlek till naturen. That’s all!

Nu har jag inlett min uteköks-matlagning för denna säsongen. I går kväll låg det en härlig högrev i min ärvda järngryta. Jag kan inte ge ett exakt recept men jag brynte steken helt lätt, saltade och pepprade, sen fick den puttra på svag värme under lock i cirka 1,5 timme i vatten blandat med rött vin (typ två delar vatten och en del vin) , två delade gula lökar och några morötter. Man får titta till den ibland och eventuellt späda med mer vätska för det får inte bli torrt, det ska ju bli en god sås på slutet!.

Högrev, lök, vin, vatten, lök, morot och kryddor. och tid!

Högrev, lök, vin, vatten, lök, morot och kryddor. och tid!

Sen är det bara att ta upp steken och låta den vila lite innan man skär upp den. Sila av vätskan och sätt den tillbaka på spisen, smaka på den och bedöm om smaken är bra eller om den behöver mjukas upp med lite grädde eller kanske få mer karaktär med en buljongtärning. Lita på dina smaklökar och din egen smak. Sen är det bara att reda av såsen till lagom konsistens. Servera köttet och såsen med potatis, lingon och någon god kokt grönsak till exempel broccoli, morot eller blomkål eller en fräsch sallad.

I morse flyttade jag ut kaffebryggaren till altanen och det betyder point of no return. Våren – Välkommen! Bryggaren får flytta in igen i oktober men nu är utematlagningssäsongen här i mitt utekök. Så det så! I morse blev det kokta ägg.

Äggkokning i uteköket!

Äggkokning i uteköket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s