Mysig matlagning

Nu är det sensommar, skolan har dragit i gång och tempot i skolköket har definitivt ökat ordentligt. Nya klasser, nya konstellationer och nya specialkoster. Jag gillar hösten och vintern så nu har jag min favorittid framför mig! (Jag vet att det är som att svära i kyrkan att säga detta här i Sverige, men om jag ska rangordna årstiderna så kommer sommaren definitivt på fjärdeplats.)

Någon frågade mig vad som är den mysigaste matlagningen? Svårt. Jag gillar ju att laga mat överhuvudtaget, men den mysigaste?  Jag behövde inte tänka så länge. Med höst och vinter i tankarna så måste svaret bli det här scenariot:

Ledig lördag eftermiddag. Frost eller lite snö i en blek vintersol visar sig utanför fönstret. Det är laddat med stearinljus och lyktor överallt på min inglasade altan. Att då köra igång uteköket med ett långkok i form av en gryta, stek eller en härlig köttfärssås som får puttra läääänge, det är livskvalitet det! Det blir lite immigt men man får glänta på fönstrena lite grann och tända gasolelementen en smula så det i alla fall håller 18 grader ute på altanen. Sen, när det börjar mörkna så tänder vi alla levande lågor på hela altanen.

Servera den ljuvliga grytan/steken/såsen och plussa på med ett fantastiskt, mustigt potatismos smaksatt med jordärtsskocka, smör och grädde. Kokt broccoli är alltid rätt och så en fräsch, underbar, frisk, fruktig sallad till, som lättar upp anrättningen och ger den en touch av sommar.

Och på tal om sommar… att steka nyfångad makrill i stearinljusens sken är faktiskt lika mysigt!

ä

Älvorna dansar på ängarna i vårt älskade terroir. Grunden vi står på. Jorden vi ärvde av våra förfäder och som vi lånar av våra barn. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s