Kyckling i lergryta

Min lergryta har stått oanvänd i massor av år och nästan glömts bort. Det är ju lite synd för med en lergryta blir det lättvindig matlagning som sköter sig själv i ugnen. Grytan ska ligga i vatten innan man använder den. En välanvänd gryta behöver bara ligga i vatten i 30 minuter men eftersom min inte var använd på så länge så fick den ligga i blöt i 5-6 timmar. Kom också ihåg att grytan alltid ska sättas in i kall ugn.

20160225_153836

En Römertopf från ett annat sekel

Jag hade en hel ungtupp från Ekbackens Fågel i frysen och och den fick bli gäst i lergrytan. Det följde med en liten kokbok till grytan och den har jag faktiskt sparat, den är tryckt 1972. Recepten i den är ganska enkla och avskalade i motsats till många recept man idag finner på nätet. Jag körde i alla fall en ganska enkel linje idag.

20160225_160137

Ungtupp i gott förvar

Jag klyftade 1 rödlök, 1 gul lök och ett äpple. En del klyftor fyllde jag fågeln med och resten fick ligga runt om. Sen penslade jag den med soja blandad med lite olja. Salt och 5 peppar på det, locket på och sen in i KALL ugn. Lergrytan ska alltid sättas in i kall ugn.

Sätt sen ugnen på 225 grader.

Det tar cirka 1,5 timma i ugnen men tiden kan variera lite så det är säkrast att använda termometer för att veta om maten är klar. Jag läser på Kronfågels hemsida, ”När innertemperaturen närmast låret är 82°C och saften är klar, då är kycklingen också klar.” Om man vill kan man ta ut grytan efter någon timme och ösa fågeln.

20160225_180102

Det ska bli gott!

Det blir också en god liten sky som man kan använda till sås. Jag serverade kycklingen med klyftpotatis och en sås av skyn, goa grönsaker och gelé.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s