Back in business – mat till de viktigaste

Sommarlovet är slut och vi är tillbaka i skolköket! Man känner sig lite ringrostig efter sommaren men det tar inte många timmar av arbete innan man är back in business!

Storköket

300-litersgrytorna väntar på oss!

Det är mycket fokus på maten och på måltiden idag men det är oftast inte det offentliga köket man pratar om. Det offentliga köket – det är ett ganska nytt begrepp och med det menar man köken i kommuner och landsting. Kök där man lagar mat till de viktigaste, alltså till våra barn och ungdomar, till våra gamla och sjuka. Vi lagar mat åt dem som inte kan välja själva utan vackert får ta den mat som serveras och erbjuds dag för dag.

Den viktiga matlagningen som tyvärr kommer i skymundan i dagens stora trendiga matlagningsbusiness. Idag är det mycket fokus på finmatlagningen och på restaurangerna på fina gatan, men det är inte där den viktigaste matlagningen sker och det är inte där de kräsnaste gästerna serveras.

Missförstå mig rätt… jag är multiintresserad och tycker att det är jätteroligt och intressant att nörda ner mig i all form av matlagning och jag besöker gärna restaurangerna på fina gatan och följer innekockarna och deras öden och äventyr.

Men jag tror att det är sant att ingen kedja är starkare än dess svagaste länk och därmed tror jag att hela matlagnings-Sverige skulle bli starkare om vi tog vara på all den kompetens som finns.

Jag har många tankar kring detta som jag så småningom återkommer med. Men nu är det bäst att krypa till kojs, i morgon bitti väntar en ny arbetsdag i skolköket och då står jag vid grytorna i det vegetariska köket.

20160818_080741

Och så här kan det se ut i dietköket en helt vanlig skoldag, många specialkoster lagas dagligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s