Lite närmare Janson-målet!

Jakten på den perfekta Janson fortsätter och denna gången var jag ganska nära mitt mål. Jag tror att jag har kommit på en av hemligheterna till att nå den Janson jag eftersträvar. Ansjovisspadet har jag tidigare blandat med grädden och det gör jag fortfarande, men denna gången lät jag också lite av spadet puttra med i den mjukstekta löken en stund. Nästa sak som jag kom på denna gången är att jag nog gör min Janson i en för djup form. Svärmor Majas alltid perfekta Janson bakades i långpanna och det kanske är så man får den där karaktären med kolaknäckig knaprighet i kanterna. och mycket grädde förstås. Det får bli ett nytt Janson-test till nyår. 🙂

Ansjovisburkarna har i alla fall genom åren klarat sig från ny design, de ser likadana ut som när jag var ung. Låt det så förbli, tack, de är så fina!

20161222_174012-1-1

Grebbestads ansjovis såklart!

Fina potatisar, stekt gul lök, Grebbestads ansjovisfiléer med spad, äkta grädde, lite smör och ströbröd på toppen och så tycker jag att man ska ha lite vitpeppar. Salt behövs dock inte. Det är alla ingredienser som behövs, men sen är det proportionerna och tekniken som ska stämma.

Nu tycker kanske du att jag är lite väl överdriven, Janson som Janson tänker du kanske. Och du är inte ensam, så säger min stackars familj också. Den är ju goood! Jättegod! Ja, den är god men jag eftersträvar den perfekta. Majas Janson som jag längtade efter varje jul. Du ska få receptet när jag har nått dit, jag lovar!

img_20161222_175148_041

Jansson to be

Varva grovriven eller finstrimlad potatis med stekt lök och ansjovisfiléer, potatisen ska vara underst och överst i formen. Strö över lite vitpeppar på första potatislagret. Blanda avsjovisspadet med grädden och slå på den. Smaka på grädd/spadblandningen så känner du om den är lagom salt. Toppa med ströbröd och tunna smörskivor (det går lätt att skära kallt smör med osthyvel). Sen är det bara hysst in i ugnen. 225 grader i 45-55 minuter. Kolla mot slutet så den inte blir bränd eller om du vill hälla på lite mer grädde eller mjölk.

20161222_173720

Janson klar för ugnen!

Så länge jag jagar den perfekta så använd något recept på nätet, det finns många fina och goda recept på Janson, till exempel detta :

  • 1 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 burkar ansjovisfiléer
  • spad från en av burkarna
  • 3,5 dl vispgrädde
  • smör att steka löken i plus till översta lagret
  • ströbröd
  • lite vitpeppar
20161228_110819-2

Janson i gott sällskap av grönkål och rödkål.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s