Grönkålssallad med frukt, bär och frön

Nu är det högsäsong för svensk grönkål, en fantastiskt grönsak som kryllar av nyttiga vitaminer och mineraler och ännu nyttigare är den ekologiska grönkålen som man bland annat kan köpa från Tångagård på Reko Ringen i Varberg på torsdagar i jämna veckor.

20180118_142149

Grönkål!

Grönkålens blad ger ganska mycket tuggmotstånd och kan upplevas lite sträv att äta rå men ett tips är att hacka den och sen ringla över lite oliv- eller rapsolja, strö över några korn salt och massera/krama in detta i grönkålen. Då får den dessutom en enormt fin och blank grön färg.

Med sin smak och konsistens så kan grönkålen samsas bra med andra tydliga smaker och den passar väldigt bra ihop med olika frukter som t.ex päron, äpple och apelsin och torkade bär som tranbär, russin, gojibär med flera. Sen är det gott att toppa med frön och nötter som pumpafrön, solrosfrön, pinjenötter, valnötter eller annat. Det blir också vackert och gott att blanda den med fint strimlad rödkål.

Det blir en god och supernyttig kombo av den tuggiga grönkålen med sin mjukhet från oljan och sin lilla sälta, det söta från frukt och bär och lite det krapriga frön och nötter. Det är bara att använda sin fantasi och ta det som finns till hands till en härlig grönkålssallad!

Till denna snabbgjorda salladen använde jag förutom grönkålen, päron, tranbär, gojibär och pumpafrön.

20180116_190114

Supernyttig och god sallad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s