Inlagd västeråsgurka

Min granne fick en hejdundrande skörd av Västeråsgurka i år. Den mognade rekordtidigt och har fortsatt att bära frukt hela sommaren så själva har de lagt in gurkor så det ska räcka hela vintern och en bra tid till. Sen fick jag ta del av den fina skörden och det gör jag så gärna!

IMG_20180812_191128_629

Finfina nytvättade Västeråsgurkor från Halland!

Jag kokade samma ättikslag som förra året men denna gången använde jag ekologiskt rörsocker så lagen blev lite mörkare. Det sockret kanske inte är så mycket nyttigare, men det känns bra att köpa varor som är ekologiska och fairtrade och i alla fall så finns det något mer av vitaminer och mineraler i det bruna rörsockret eftersom det inte är lika processat som vitt socker.

Denna gången hade jag dillfrön hemma så jag använde dem istället för att köpa dillkronor. De dillkronor som du ser på bilden är min lilla skörd från kryddlandet. Det var inte så mycket, men så är det också bara en liten kruka dill som jag köpte till midsommar som jag planterade och som har fått stå och växa till sig igen.

IMG_20180812_190423_653

Preppat och klart, nu ska det varvas gurkor och smaksättare och sen ska lagen kokas.

Några av gurkorna som jag fick var ganska stora så jag testar att lägga in dem i klyftor. Det har jag aldrig gjort innan så det ska bli roligt att smaka på dem om några veckor.

Ingredienser till 1 kg gurka:

 • 5 dl vatten
 • 500 g rörsocker eller vanligt socker
 • 2 dl ättika, 12%
 • 2 msk salt
 • 2 msk vitpepparkorn
 • 2 msk senapsfrön
 • 2 msk dillfrön
 • 30 g skivad pepparrot
 • några dillkronor om man vill

Tvätta och skiva gurkorna. Om du vill testa att lägga in klyftor så gjorde jag så här: Jag delade dem på längden och skrapade ur kärnorna, sen delade jag dem på längden ännu en gång och de allra största gurkorna delade jag först på längden, kärnade ur dem och delade sen varje halva i tre klyftor. Sen pickade jag dem med en sticka, ca 3-4 hål i varje klyfta från skalsidan så lagen säkert ska tränga in.

 1. Varva gurka, vitpepparkorn, dillfrön, senapsfrön och skivad pepparrot i väl rengjorda glasburkar. De få dillkronor och dillkvistar jag hade lade jag också ner. Packa ordentligt för gurkorna krymper när den varma lagen kommer på.
 2. Blanda vatten, ättika, socker och salt i en kastrull och koka upp. Vispa tills sockret har smält och låt sen koka i 8-10 minuter.
 3. Häll den varma lagen över gurkorna i burkarna. Det kan vara bra att hälla lagen i en kanna först så är det lättare att hälla och det blir mindre kladd. Se bara till att kannan klarar hög temperatur.
 4. Låt svalna och förvara sen i kyl. Avsmaka efter en vecka eller två men de står sig i kyl i flera månader.
20180813_064242

Gurkburkar!

20180813_064536

Närgången granskning.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s