Förberedelser för julakalaset

I morgon är det dags för släktens traditionella julkalas!  Vi anordnar det som ett knytkalas och i år ligger det på oss att fixa köttbullar, rödkål, prinskorv och löksill. Prinskorven har jag köpt på Årnäs Chark och den ska bara stekas till innan vi åker till kalaset i morgon. Löksillen har jag också köpt färdig eftersom det har varit såpass fullspäckat schema denna veckan, men jag ska pimpa den lite extra med tunt skivad rödlök, silverlök och schalottenlök som får ligga och dra sig i lagen några timmar.

Jag köpte också köttfärs på Årnäs Chark eftersom de har kött från gårdar här omkring och det vill jag gärna gynna. Vi ska pröva ett recept på julköttbullar av Tom Sjöstedt som blev årets kock 2008. Så här ser grundreceptet ut: 400 g nötfärs, 100 g fläskfärs, 1 dl ströbröd, 1 dl grädde, 1 finhackad gul lök, 1 msk dijonsenap, 1 ägg, 1 tsk salt, 1/2 tsk kryddpeppar och 1 krm malen svartpeppar. Blötlägg ströbröd i grädde och blanda med färsen och de övriga ingredienserna till en homogen smet. Rulla köttbullar och stek dem i rikligt med smör.

Sen till rödkålen, jag gör den enligt min svärmors recept och den liknar inte alls den rödkålen man köper på burk, utan detta är en variant utan en massa smaksättningar. Jag hackar kålen och steker den mjuk i smör, sen saltar jag och pepprar och så smaksätter jag den med lite sirap. That’s it! Den blir jättegod men med en helt annan smak än den köpta. Väl värd att prova!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s