Midnatt råder…

…tyst det är i husen, tyst i husen. Alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen… Tipp, tapp,tipp, tapp, tippetippetipptapp, tipp, tipp, tapp.

Ja, så ser det ut just nu, de första skälvande minuterna av julafton 2013 är här. Granen är klädd, skinkan är griljerad, klapparna är inslagna. Vi har klarat av vår egen lilla jultradition dan före dan. Den består av den egenhändigt stoppade julakorven, potatismos, rödkål och långkål. Och PG:s senap såklart. Långkål är en tradition som är väldigt Halländsk. Jag hade inte smakat detta fenomen innan jag flyttade till Halland och då bodde jag ändå inte mer än 3 mil från Varberg så snacka om lokala traditioner. Grönkålen repas, hackas och kokas i skinkspad. Sen steker man den sakta och försiktigt i smör så den får mjuka upp sig ordentligt och ta åt sig av smörsmakerna. Efter det är det dags för salt och vitpeppar i lagom mängder. Och sen till mumset, det som gör skillnaden… ringla lite sirap över kålen, inte för mycket, smaka av tills du känner dig nöjd med sötman och sen häller du på grädde som får koka in ordentligt. Nu kan långkålen stå på låg värme och gosa ihop sig ett tag tills alla goda smaker har kommit överens och brustit ut i ett samfällt halleluja. Då är den klar att serveras. Håll till godo! GOD JUL!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s