Hamburgare, bröd och dressing

Hamburgare på gång

Hamburgare på gång

Igår lyxade vi till det med hamburgare för det gillar alla. Det är ju en rätt som man kan göra snabbt och lätt om man köper färdiga burgare, bröd och så vidare, så det är helt klart en rätt som kan hamna under rubriken snabba rätter.

Eftersom jag gillar att baka bröd så blev det hembakade hamburgerbröd, det är oslagbart och inte svårt alls! Tyvärr har mitt favoritrecept gått och gömt sig men detta brödet blev också gott.

Smula 50 g jäst i en bunke (matberedare är jättebra för degen mår bra av att arbetas rätt länge) Värm 1,5 dl vatten,1,5 dl mjölk och några matskedar olja fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om tills den löser sig. Tillsätt en tesked salt, en tesked socker och sen 7-7,5 dl mjöl. Här kan man ta vetemjöl om man vill ha helt ljusa bröd eller så ta hälften vetemjöl och hälften fullkornsvete. Det är egentligen fritt fram att experimentera med olika mjölsorter för att få det resultat man önskar men om du är osäker så håll dig till vetemjölet.

Nu är det dags att arbeta degen, tio minuter för hand eller fem minuter med matberedare eller hushållsassistent. Låt den sen jäsa i ca 30 minuter. Lägg ut degen på en ren yta och och forma 12 st bullar. Om degen känns jättekladdig så ta lite olja i händerna så blir den hanterbar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem ordentligt, jag brukar lägga ett bakplåtspapper på dem och trycka till med en annan plåt för att få dem riktigt platta. Nu kan du också doppa dem i sesamfrö eller vallmofrö om du vill ha det som dekoration. Sen är det dags att jäsa igen i ca 30 minuter (eller gärna lite till) under bakduk och dragfritt.

Grädda  i ugnen i 250 grader i 7-8 minuter. Ett bra tips för att veta om bröd är genombakat är att knacka lätt på undersidan av brödet. Det ska låta lite ihåligt. Låt bröden svalna under, eller insvepta i, en bakduk.

Färdigmonterat

Färdigmonterat

Hamburgare    

800 g köttfärs. Nötfärs är klassiskt till burgare men jag föredrar blandfärs. Välj det du gillar bäst. 2 msk worcestershiresås, 1 finhackad schalottenlök, salt och peppar efter behag. Blanda färsen, forma burgare och stek dem i smör i en het panna.

Dressing 

2 dl creme fraiche, 2 matskedar majonnäs, 2-3 matskedar bostongurka, 2-3 msk chilisås, salt och peppar efter behag. Pröva dig fram med mängderna tills det blir som du vill ha det. Var inte rädd för att experimentera.

Till detta hade vi sallad, tunt skivad tomat, gurka och rödlök och en smakrik ost om någon ville fixa sig en ostburgare. Och det ville man ju 🙂

Smaklig måltid!

 

DSCN5869DSCN5874

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s