Skolmatsprat

När man dagligen jobbar i matsituationen bland ungdomar och vuxna så är det intressant att se vilka reaktioner som uppkommer i olika sammanhang. En sak som jag tycker är bra är att många verkligen är intresserade av att veta var råvaran, och då främst huvudkomponenten kommer ifrån. Det finns alltid några, främst ungdomar, som tar den frågan på största allvar och det uppskattar vi i köket. Det får också oss att vara mer uppmärksamma på ursprunget och ha bättre daglig koll på var komponenterna kommer ifrån och det är viktigt.

Var kommer ni ifrån? :)

Var kommer ni ifrån? 🙂

En annan sak som framkommer är att de flesta vill ha kött eller fisk i måltiden. Det är inte jättepoppis med de helvegetariska menyerna som kommer då och då. Vi har vegetariskt alternativ varje dag och det brukar gå åt cirka 40-50 portioner av våra totalt 600, men som sagt, de flesta vill ha kött. Detta framgår också av en undersökning som gjorts av Jordbruksverket i samråd med ”Markör” som är ett utrednings- och undersökningsföretag.

Dagens lunch. Spagetti, köttfärssås och vegetarisk mincesås.

Dagens lunch. Spagetti, köttfärssås och vegetarisk mincesås.

Det allra viktigaste för ungdomarna (som är mellan 15 och 20 år, precis det ålders-spannet som vi har på skolan) är i alla fall att maten är god! Detta tror jag också är det i särklass viktigaste för att det ska bli en bra upplevelse att gå till matsalen och få sin lunch, bli mätt och nöjd och få nya krafter att ta itu med eftermiddagens lektioner. Detta tillsammans med miljön i matsalen är jätteviktigt och där kan vi alltid förbättra oss så den blir mera välkomnande.

Fullt i matsalen!

Fullt i matsalen!

Här är en kort sammanfattning av resultaten som Markör har kommit fram till beroende på ungdomarnas svar. Läs gärna mer på http://www.jordbruksverket.se (matlandet+fokus+unga)

Markörs kommentarer
Då resultaten granskas utifrån de mer konkreta frågorna/påstående om mat och direkta
ställningstaganden kring mat framkommer följande:
– Det är fyra av tio ungdomar som anser att det är viktigt att ta tillvara på gamla recept och
traditioner medan endast åtta procent inte instämmer i det påståendet. Det kan visa på att det finns en relativt stark känsla bland ungdomarna idag om att den svenska mattraditionen bör bevaras.
– Fler än var tionde ungdom i undersökningen väljer bort att äta kött så ofta de kan. Då detta
resultat är svårt att ge något direkt kontext eftersom det inte går att likställa med exempelvis
vegetarianer eller något annat ställningstagande kring mat där kött alltid väljs bort så är det
svårt att dra några direkta slutsatser om ett sådant utfall.
– De mål mat som ungdomarna anser är det viktigaste målen på dagen är frukost och middag. 44 procent svarar frukost och 33 procent svarar middag. Utfyllnadsmål som mellanmål och kvällsfika/macka är det endast enstaka ungdomar som framhåller som viktigast. Dock inte sagt att dessa är oviktiga utan endast att ungdomarna anser att andra mål är viktigare.
– Det som ungdomarna tycker är viktigast med maten är att den smakar gott. I det närmaste sex av tio har svarat det alternativet. Det näst vanligaste alternativet är att maten ska vara hälsosam vilket 21 procent svarar. Det visar alltså att även om det finns andra aspekter som ungdomarna tycker är viktiga så är det trots allt vad maten smakar som är mest centralt för dem.” 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s