Salladsfrossa! Håll till godo

Massor av sallader! Frossa loss! Och glöm inte citrusarna nu i vintertider!

Salladskål, tunnskivade morotsslantar, ananas och gräslök

Salladskål, tunnskivade morotsslantar, ananas och gräslök

Förslag till en salladsbuffé

1. Finstrimlad rödkål blandas med söta, goda apelsiner i bitar och pressad apelsinsaft. Den blir fantastiskt vacker och det är spännande att se hur färgen ändras när syran möter kålen. Den är tuggvänlig, färgrik, saftig och GOD!

2. Finriv morot, kålrot och palsternacka. Blanda med sultanrussin. Klart! Det blir en nyttig sallad med rena smaker. Mild och god men också saftig. Vi behöver smaker från hemmaplan och rotfrukter är Nordens guld.

3.Koka frysta bukettgrönsaker och kyl ned dem snabbt. De står för sig själva på salladsbuffén som en helt ren och avskalad smak.

I mitten , kokt brysselkål, rödlök och kidneybönor i en vinägrettdressing. Närmast; vitkål med ananas och russin

I mitten , kokt brysselkål, rödlök och kidneybönor i en vinägrettdressing. Närmast; vitkål med ananas och russin

.
4. Skiva färska champinjoner och gul lök och stek till dem i smör i några minuter. Salta, vitpeppra, strö på torkad oregano och kyl ner. En favorit med lite pizza vegetariana- känsla..

5. Koka broccolibuketter, skiva rödlök fint, öppna en burk kikärtor, sila av dem och lägg dem i rödbetsspad så de får en fin rosa färg. Gör en vinägrett med lite bett i, lägg i löken och låt den dra en stund, sila av kikärtorna och lägg i dem och broccolibuketterna i vinägretten och blanda. Snygg med rosa pärlor! En snackis som är både god, nyttig och pigg!

6. En ren avsminkad fräsch sallad. Krispig kyld isbergssallad blandad med tomatklyftor, skivad gurka och gul paprika. En enkel, okomplicerad sallad som många gillar för att den är vanlig, alla känner igen den och vet vad de kommer att få för smaker i munnen.

7. Blanda finhackad röd paprika, färska babyspenatblad, avrunna svarta bönor, gröna oliver, tärnad fetaost, finhackad vitlök och bitar av soltorkad tomat från burk i inläggningsolja. Använd oljan som tomaterna låg i, eventuellt med lite vinäger i om du anser att smak och/eller konsistens blir bättre av det. En lite matigare, mustigare salladsvariant. Lite italiensk känsla.

8. Koka quinoa, lägg i haricots verts när det återstår 5 minuter av koktiden. Koka klart och kyl ner. Kärna ur och skiva avokado och blanda med quinoan och bönorna. Gör en dressing av citronsaft och olivolja och slå över. Salta eventuellt lite om du anser att det krävs. Mjuk, snäll, välkomnande och matig sallad.

9. Blanda salladsblad och babyspenat med rostade valnötter, lätt rostade päronskivor och bitar av ädelost. Ringla över olivolja. Sött och salt. Gott!

Salladstallrik

Salladstallrik

10. En lite tjockare salladssås. Blanda creme fraiche med lite majonnäs. Tillsätt mangochutney och curry. Salta lite. Det blir en len och fin sås med lite sötma och ”varma” smaker. Den passar till mycket, både till salladerna och till en bit stekt fisk eller kött

11. En enkel vinägrett av balsamvinäger, kallpressad ekologisk rapsolja och italiensk salladskrydda. För smaken och för att man tar upp näringen i salladen bättre med lite olja till.

12. Örtdressing av turkisk yoghurt, hackade färska örter, citronsaft, dijonsenap och grovmalen svartpeppar. Rena smaker. Fräsch.

Sallad to be. Bladspenat, koriander, ananas, tomat och röd paprika

Sallad to be. Bladspenat, koriander, ananas, tomat och röd paprika

13. En skål med citron och limeklyftor är alltid uppskattat.

14. Melonbitar av olika sorter blandas med färsk koriander och kanel. Smaksätt gärna med lite honung. Lent och värmande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s