Säker mat

Jag tänkte ta tillfället i akt och berätta lite om vår egenkontroll och hur det fungerar i vårt arbete och vår ständiga strävan efter att servera säker mat. Detta är en viktig del i vårt dagliga arbete men sådant som nog få vet om eller tänker på, att vi jobbar med.

Vi har årliga kontroller av och från Miljö och Hälsa och det är jättebra. Tyvärr ser många på detta som något jobbigt men det är ett verktyg för oss att se hur vi ständigt kan förbättra säkerheten för de ätande. I alla kök där det serveras mat till offentligheten ska det ständigt kontrolleras temperaturer och fyllas i egenkontroll-listor för att ha koll på hur råvarorna och maten hanteras och hur flödet i köket fungerar.

Vi dokumenterar i stort sett allt som sker i köket. När kyl- och frys varor kommer så ska de tempas för att vi ska vara säkra på att kylkedjan inte har brutits så långt som vi kan styra över. Det samma gäller med den varma maten som serveras, den ska temperaturkollas både när den sätts fram och under serveringen. Också salladsbuffén ska kollas och detta är ju allt för att maten ska vara så säker som möjligt. Mat som serveras ska antingen ha en temperatur på under +8 grader eller över +70 grader enligt livsmedelsverket, detta för att bakterietillväxten ska hållas nere och det gör den i de temperaturerna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s