Matlagning – ett hantverk

Att göra lasagne till 600 pers är ett hantverk i sig. Det är ett roligt jobb i många steg och när man jobbar med att laga mat till vuxna så kan man vara lite mer kreativ i smaksättningarna och hetta till färsen lite mer. Nu lagar vi även mat till små barn som går på en liten förskola i närheten och de ska också ha välsmakande och fin mat men deras färs får man ibland ta undan innan man släpper loss sambal eller något annat så det blir lite bett i grejerna.

Även om jag har jobbat med detta länge så tycker också jag att det är fascinerande med mängderna. Inte för att jag går och tänker på det dagligen men ibland kommer det in någon utomstående i köket som inte är van att se 130 liter köttfärssås på en och samma gång (och vem fasen är van vid det…) och då ser man att de hajar till och inte riktigt kan låta bli att titta på grytan. Det är kul att se reaktionerna och det fälls ofta någon kommentar eller så går besökarna därifrån med ett leende på läpparna. 🙂

Men detta receptet är inte att leka med: 80 kilo nötfärs (svensk), 25 liter vatten, 5 kilo hackad lök, 10 liter krossade tomater, 10 liter chilisås, 6 liter buljongpulver, en halv liter salt, några deciliter vitpeppar, 3 dl anjou-chilipulver, några dl paprikapulver, 10 liter grädde, 10 liter mjölk, 3 liter maizenaredning och så några dl sambal oelek. Cirka sisådär… OBS! Mängderna är ungefärliga 😉 Och jag har säkert glömt något, men den blev god i alla fall.

Min bästis liften

Min bästis liften

När såsen väl är klar och man är nöjd med smakerna så börjar monteringen. Det är många bleck som ska läggas, närmare bestämt ett drygt trettiotal, och det är en hel del lyft som måste göras när alla bleck ska fyllas på så jag tog hjälp av min bästa kompis, liften i köket. Lasagnetterna hade vi redan lagt i blecken som var på plats i sticket (en ställning med plats för många bleck och som man sedan kan köra rätt in i ugnen. Smidigt och praktiskt och bra för ryggen då man slipper att lyfta allt ytterligare en gång!) På med några liter av såsen på varje plåt, röra om lite och sen på med riven ost. In i sticket med den och varsågod nästa. Det tar sin lilla tid men i gengäld är det ju en allt-i-ett-rätt så efter en dryg kvart i ugnen i 200 grader så är den klar. Gyllene och snygg. Och god!

Det ska också lagas specialkoster dagligen och idag var det lasagner utan gluten, utan mjölk, utan gluten och mjölk, utan lök och så några plåtar vegetariskt så det är lite att fixa med en sån här dag.

Icke att förglömma så har vi alltid en fin salladsbuffé också. Det finns alltid strimlad isbergssallad, rårivna morötter och pizzasallad och sen har vi en liten salladsvagn där vi har plats för flera sorter så variationen brukar bli stor och vi får ofta beröm för våra sallader. Det är toppenroligt!

Snart dag för serveringsstart

Snart dag för serveringsstart

Smaklig spis!

2 reaktioner på ”Matlagning – ett hantverk

    • Hej Alice!
      Jag är ingen fena på det här med datorer och jag vet inte riktigt vad du menar med menyer. Om du menar rutorna högst upp på sidan med sina olika titlar, så går du in där det står +Nytt. Där klickar du på Sida, så skapar du en sida som du publicerar så lägger den sig där uppe. Om du menar ”Kategorier” så går du in på Inlägg under +Nytt. Där man skapar ”Nytt inlägg” så står det i kolumnen till höger ”Kategorier” Under det står det, ”+Lägg till nya kategorier” Klicka på den och skriv det kategorinamn du vill lägga till. Under den finns det en ruta där det står ”Lägg till ny katagori”, klicka där så ska den komma upp på din lista över kategoriermed en liten ruta framför sig. Sen är det bara att klicka in den lilla rytan när man vill att inlägget ska lägga sig även där. 🙂 Hoppas att du blev lite hjälpt av min beskrivning i alla fall. Trevlig helg! Vi kanske hörs och ses igen på våra bloggar! 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s