Frossa loss!

Vilken vårdag! Jag satt ute, och då menar jag ute-ute. I solstolen, i bara ett linne och knäkorta byxor. Jag tror till och med att jag blev lite solbränd och det är bara 24 mars! Fåglarna spelade alla sina vårsånger så vackert som de bara kan, det var en riktig serenad, och jag blev glad. Nice! Nu ska vi satsa på en nyttig vår, tänkte jag mig, så jag frossade loss i massor av grönsaker och frukter idag.

Kusin vitamin!

Kusin vitamin!

Jag bestämde mig för att göra en rotfruktspytt och steka röding som jag hade i frysen. Om en vecka är det öringfiskepremiär så det är bäst att ladda och förbereda sig så man har lite vana när all den goda öringen ska tillredas. 🙂 Grillen har vilat sig i vinter men nu är det slut med det, den ska dammas av och få börja arbeta igen till helgen.

Rotfrukts-pytt. Jag gillar rotfrukter! Det är så roligt och fascinerande med färgerna som varierar från vitaste vitt till djupaste rött. Rödbetorna missade jag att köpa idag men de får vara med nästa gång. Jag valde att göra pytten av potatis, palsternacka, kålrot, sötpotatis och morot. Sen lade jag till rödlök också för det lyfter alltid upp smaken till högre höjder. Kolla in färgtonerna nedan.

Från vänster: potatis, palsternacka, kålrot, sötpotatis och morot.

Från vänster: potatis, palsternacka, kålrot, sötpotatis och morot.

Jag tärnade dem ganska fint, saltade, pepprade och ringlade över lite kallpressad rapsolja, blandade och lät dem stå i ugnen tills jag tyckte att de hade lagom konsistens. Kanske sisådär tjugo minuter. Pytten kan såklart fungera som en vegetarisk rätt tillsammans med en grönsallad och lite bönor eller kanske quorn.

Så var det dags för Rödingen

Fjällröding med ett vin som matchar

Fjällröding med ett vin som matchar

Rödingen behöver inte fjäskas med eller pimpas med några flashiga kryddor. Den står upp i eget majestät och presenterar sig själv som den är! Riktigt smör i pannan och lite salt, det är allt som behövs för denna godingen.

Jag gjorde en Sallad till anrättningen på detta sätt; broccolibuketter och broccolistjälken i tunna skivor förvälldes lätt tillsammans med sockerärtor. Detta kyldes ner och blandades med blandade salladsblad (färdig från påse) och strimlad rödlök. Lime och citron är också finfina tillbehör. Jag vill gärna ha med båda dem, limen med sin mjukvarma kryddighet och citronen med sin fräschör.

Röding med rotfruktspytt och broccolisallad

Röding med rotfruktspytt och broccolisallad

Såja! Fräscht och gott blev det och nu är det bara att fortsätta på den inslagna vägen och hålla sig till nyttigheter i vår.

Vitamin-varning!

Vitamin-varning!

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s