Mat vid överkänsligheter

På skolan jobbar vi dagligen med specialkoster. Mjölk och gluten är de största allergierna/överkänsligheterna/intoleranserna som vi lagar varje dag. Vi reder av alla grytor och såser med maizena istället för vetemjöl och som mjölkfritt alternativ använder vi oss mycket av Oatly som är en produkt baserad på havre. Det finns ett hyfsat stort sortiment av Oatly-produkter både som mjölk, grädde, youghurt med mera och de ger fin smak på de färdiga rätterna.

Sen har vi några elever som inte tål vare sig mjölk eller gluten och då kan vi inte använda oss av havremjölken eftersom den kan innehålla gluten. Havren i sig är glutenfri men eftersom den ofta behandlas i samma lokaler som andra sädesslag så kan den innehålla gluten. Framställs den i rena miljöer, fria från glutenrester, så kan de flesta med celeaki (glutenintolerans) klara att äta den men det är bäst att alltid samråda med läkare om detta.

De mjölkalternativ som vi använder oss av när vi lagar mat till dem som varken tål mjölk eller gluten är rismjölk, mandelmjölk eller kokosmjölk/ kokosgrädde. Kokosmjölken har ju sin karaktäristiska smak och passar inte till allt, man kan kanske inte använda den för ofta för vi vill inte att smaken ska bli uttjatad men man om man tycker om smaken så kan man vidga sina vyer, experimentera lite och använda den till annat än typiska asiatiska rätter. Rismjölken är ganska tunn och smakar inte så mycket. Den är nog den neutralaste av de tre men jag upplever att den kan vara lite svår att reda av så såser och grytor blir lagom tjocka. Mandelmjölken finns både osötad och sötad och är väldigt mild och fin i smaken och har en len konsistens.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s