Bocuse d’Or 2014

Några dagar har gått sen det hände och vi ser tillbaka på Stockholmsvistelsen med ett stort leende på läpparna. När morgonen grydde i torsdags och solen lyste med sin frånvaro så vaknade vi på Hellstens Malmgård och åt en god frukost och gjorde oss klara för avfärd mot Stockholmsmässan i Älvsjö. Resan dit gick hur bra som helst trots att vi inte är så bevandrade med tunnelbanor och pendeltåg. Den där underjordiska verksamheten är en hel vetenskap för en sån som jag, men det är roligt och man lär sig ju med tiden. 🙂

Framme vid Stockholmsmässan!

Framme vid Stockholmsmässan! 

Kolla färgerna i vattenpelarna. Läckert

Kolla färgerna i vattenpelarna. Läckert!

Väl inne på mässan så tog vi plats på den svenska läktaren där det fortfarande var ganska folktomt så vi fick bra platser. Jag hade ju läst att det var först till kvarn som gällde för att säkert få en sittplats inne vid arenan så vi tyckte att det var bäst att vara i god tid och det var vi. Vi kunde välja och vraka mellan platserna så vi tog en plats med god utsikt över Sveriges kök, box nummer sju.

På plats på läktaren mitt framför Sveriges box.

På plats på läktaren mitt framför Sveriges box.

Arla är huvudsponsor till evenemanget och här och var på stolarna så låg det kassar med svenska flaggor, tröjor, visselpipor och lite annat smått och gott som vi skulle ha när vi hejade fram vårt lag. Ett efter ett startade lagen med tio minuters fördröjning och fem timmar efter start skulle fiskrätten presenteras för juryn. Efter det hade lagen drygt en halvtimma på sig att färdig ställa kötträtten för bedömning.

Överläggning strax innan startskottet går för Svenska laget

Överläggning strax innan startskottet går för Svenska laget

Väl igång så var det en koncentrerad och febril verksamhet som startade i den svenska boxen och hos alla andra deltagande länder också såklart. Det som skulle tillagas var av enbart svenska råvaror så Sverige hade verkligen möjlighet att visa upp sina fina produkter. Till fiskrätten fick lagen sej från Västkusten, blåmusslor från Mollösund och ostron från Grebbestad. Dessutom ska varje rätt bestå av sås och garnityrer och nytt för i år var att fiskrätten skulle innehålla minst 50% grönsaker från både land och hav.

Statyetten som alla vill vinna!

Den åtråvärda statyetten som alla vill vinna!

Kötträtten bestod av unggris från Gotland och även här ska det finnas både sås och garnityrer till anrättningen. Kötträtten lades upp på stora fat och varje land skulle gärna göra en uppläggning som syftade till det egna landets karaktär. Vi fick se många snygga och en del spektakulära installationer och det är ingen som helst tvekan om att det finns mycket konstnärliga anlag hos våra duktiga kockar i Europa. När den stora brickan burits runt och visats upp så läggs även kötträtten upp på tallrikar som bars ut till juryerna av jätteduktiga elever från Stockholms Internationella Restaurangskola.

Vi hade också fördelen att bli lotsade genom tävlingen av två duktiga, vänliga och proffsiga konferencierer nämligen Paul Svensson som är en välrenommerad svensk kock och också han har tävlat i Bocuse d’Or och Lydia Capollichio som är journalist med en mycket bred erfarenhet. Hon har gjort alltifrån krigsreportage till debattprogram och hon har också lett Eurovision Song Contest.

Konferenciererna som lotsade oss genom dagen, Lydia Capolicchio och Paul Svensson.

Konferenciererna som lotsade oss genom dagen, Lydia Capolicchio och Paul Svensson.

Vi satt alltså där på läktaren i många timmar men det blir aldrig långtråkigt eftersom det alltid händer något på storbildsskärmen. Vi fick se hur de olika länderna jobbade med sina råvaror och det var också en del intervjuer både av deltagande lag, sponsorer och andra personer som varit viktiga i hela detta stora arbete som föregått Bocuse d’Or- EM på svensk mark! Fantastiskt bra jobbat av alla inblandade och det är fantastiskt roligt att få vara på plats under evenemanget!

Koncentration i köket

Koncentration i köket

Coachen Jonas Dahlbom övervakar förloppet

Coachen Jonas Dahlbom övervakar förloppet

Så småningom var det dags för de två juryerna att tåga in till de fint dukade borden under applåder och jubel. Det var en köttjury och en fiskjury bestående av tio personer vardera. Svensk representant i juryn var Henrik Norström som själv har tävlat i Bocuse d’Or-VM och som placerade sig tvåa i tävlingen år 2001. Rätterna läggs upp på 14 tallrikar, 10 stycken till respektive jury, två till fotografering och presentation och två till honnörsbordet. Vid det bordet satt tre personer bland andra Matthias Dahlgren som en av Sveriges främsta stjärnkockar och Hederspresident för Bocuse d’Or Europa. Han är också den ende svensk som vunnit matlagnings-VM, Bocuse d’Or. Hittills.

Det är inte enbart maten som bedöms utan man bedömer också ordningen i köken och hur det städas undan. Man tittar på samarbetet och på svinnet så det är en helhet som bedöms. Även tidsplanen ska hållas och om man överskrider tiden så blir det poängavdrag.

Juryn

Juryn

När alla ländernas rätter var avsmakade så var det dags för juryerna att överlägga och vi publiken fick ta oss en bensträckare och kanske ta något gott att äta och dricka. Det fanns också några utställare från olika delar av Sverige som vi pratade med om råvaror och produkter från deras delar av landet.

Här kan man ta sig något gott att äta eller dricka

Här kan man ta sig något gott att äta eller dricka

God burgare signerad Danyel Couet

God burgare signerad Danyel Couet

Intressant samtal och goda smakprover från Jämtland Härjedalen

Intressant samtal och goda smakprover från Jämtland & Härjedalen

Ömsom vin, ömsom vatten

Ömsom vin, ömsom vatten (men hörni… Stockholm har väldigt gott kranvatten så ni kan skippa flaskorna)

Så småningom hörde vi att det började hända grejer inne i tävlingslokalen så vi fann det för bäst att dra oss tillbaka in till våra läktarplatser så vi inte skulle missa den spännande finalen av tävlingen. Och spännande var det! Det trummades, viftades med flaggor och blåstes i visselpipor och Storbritannien hade en egen liten orkester på läktaren så det var high life! Vilken stämning!

Heja Sverige! Heja Tommy!

Heja Sverige! Heja Tommy!

Priset för bästa kötträtt gick till Finland. Frankrike tog hem priset för bästa fiskrätt och den bästa Commisen (assisterande kock) blev Rysslands Valeria Sidarova. Sen fick vi veta att nästa EM om två år, 2016, kommer att äga rum i Ungern.

Efter en hel del utdelande av olika utmärkelser och tackande av alla medverkande så var det äntligen dags för den spännande, för att inte säga gastkramande finalen…. Kuverten med resultaten kom in ett efter ett. Första öppnade kuvertet… lite nervöst…. jag vill inte höra Sverige just nu, det skulle vara lite antiklimax… Brons till Norge och Örjan Johannesson! Applåder och jubel! Sen kommer kuvert nummer två in till konferenciererna….nu vill vi absolut inte heller höra Sverige… i detta läget håller nog alla andan en stund tills vi hör… Silverstatyetten går till Danmark och Kenneth Hansen! Grattis Danmark, applåder och jubel igen.

Spänningen är olidlig. Jag kan inte säga att det är så tyst så man kan höra en knappnål falla men alla vi på Svenska läktaren är lite sammanbitna, hjärtat bankar lite extra och man vågar knappt andas. Och sen.

Vinnaren är… SVERIGE !!!!! 

Guldregn!

Guldregn! 

Vilket vrååål som steg upp mot taket i tävlingslokalen. Alla skrek rätt ut, viftade med flaggor, trummade och applåderade för glatta livet. Undrar just hur många decibell det var där inne just då. Kanske tur att man redan är lite lomhörd. 😉 Det var en stor upplevelse att få vara med om detta! Grattis Tommy, fantastisk bra genomförd tävling! Lycka till i VM i Lyon i januari 2015!  

Vinnarkvartetten! Det ser ut som att de inte riktigt fattat vad som just hände. Grattis!

Vinnarkvartetten! Det ser ut som att de inte riktigt fattat vad som just hände. Grattis!

Och här är hela rankingen;

Sverige, vi har ett resultat. Och vilket resultat sen!

Sverige, vi har ett resultat. Och vilket resultat sen!

Och här mina damer och herrar. Grundaren av världens exklusivaste matlagningstävling alla kategorier – Bocuse d’Or, Huvudpersonen själv, Paul Bocuse som nu är 88 år och grundade tävlingen 1987. Paul_Bocuse

När vi fått våra platser på tävlingsläktaren på morgonen och jag beskrev för Henrik via sms hur läget var, nämligen följande; ”På plats i den svenska hejarklacken, mitt framför Sveriges box! Har fått svenska halsdukar och tröjor! Och flaggor! Heja Sverige! Och Paul är konferencier! Tuuungt!” Då fick jag detta svaret från min käre, snälle son. ”Yes!!! Vilken nörd du är ;)”

Nördig? Kan jag väl aldrig tro ;)

Nördig? Kan jag väl aldrig tro 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s