Sallader i skolmatsalen

Det är roligt med salladsskapande! När man kliver in i ett kylrum som är fullt av grönsaker, rotfrukter, baljväxter och frukter som sprakar av hela palettens färger, då är det inte svårt att få inspiration! Den här sallads-kantinen åkte iväg till den lilla förskolan som vi servar.

Härliga färger och smaker för liten som stor

Härliga färger och smaker för liten som stor

Det är viktigt att både ögat och gommen får sitt och det är jätteviktigt att vi visar de små barnen på mångfalden och inte kör fast i gamla hjulspår. Jag är av åsikten att även om jag vet att många barn kanske inte gillar till exempel bönor, så ska det ändå då och då dyka upp en liten bönsallad på bordet. Det behöver inte vara några mängder fördet kanske kommer det att kastas ändå, men någon gång när något barn vågar smaka så kan det bli en liten dominoeffekt så fler vågar och om inte annat så kanske förskolepedagogerna blir glada! 🙂

Det fina med sallader är att nästan allt passar ihop och man behöver inte vara rädd för att kombinera och komponera hej vilt. Ibland lyckas man såklart bättre än andra gånger, ibland uppstår ljuv musik och ibland så kanske man bara gör den salladen en gång, men oftast är det i alla fall ingen skada skedd.

Igår hade jag lite majs och lite rårivna morötter över. De fick bli en bas till en sallad tillsammans med rödlök och sen fick de sällskap av dessa skönheter

Vi ska bli sallad!

Vi ska bli sallad!

Både majs och morot bjuder ju på ganska söta smaker och äpplet stämmer också in i den kören men apelsinerna, och citronen ger syrlig friskhet och nektarinerna var allt annan än söta så på det hela taget så blev det en god sallad som gick åt som smör i solsken. Snygg, full med vitaminer och så blir det fint med de gula tonerna bredvid det gröna på buffén!

Solig sallad

Solig sallad

Det ska vara balans på salladsbuffén med både rena smaker och blandade sallader, gärna en dressing, olika färger och former och så ska det alltid finnas bönor eller linser i någon form för att vegetarianerna ska få en bra och lättillgänglig proteinkälla. Det är mycket att tänka på men det väldigt roligt!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s